Biković vs Banderas – ko „pobeđuje“ na Instagramu

Ako ste imalo dokoni, ne možete da odolite poređenjima. Naime, drastično se razlikuje broj "sviđanja" koje dobijaju Bikovićeve objave – fotografije i videa, između 100.000 i 200.000 svaka, i objave drugih veoma popularnih glumaca. Onda prebacite sebi da sigurno navijate za našeg čoveka, pa probate da izoštrite "istraživanje".

U isto vreme objavljene fotografije Miloša Bikovića i Antonija Banderasa, na oficijelnim nalozima, za 24 sata dobiju – Biković 134.000, Banderas 67.000. I ne radi se o razlici u afinitetu prema instagramu među generacijama koje vole/prate jednog i drugog glumca, i Bikovićevi čuveni vršnjaci gube u ovoj maloj igri brojkama. Pre će biti da je reč o "fenomenu Biković". 

Na pitanje – zašto je baš ovaj mladi glumac tako sjajna pojava, može se odgovarati sa različitih aspekata, lično mi je najzanimljivije to kako Biković pravi ravnotežu između uloga u komercijalnim komedijama i uloga u "teškim" dramskim filmovima i serijama, kao i to koliko spretno i samouvereno vlada ruskim jezikom.

Uloge u seriji "Hotel Eleon" (2016), filmovima "Mitovi" (2017) i "Sluga" (2019), na primer, potvrđuju da je Biković komičar sa pravom merom, dok ulogama u filmovima "Bezdušni" (2015), "Led" (2017) ili "Balkanska međa" (2019) ovaj glumac pokazuje šta ume u sasvim drugom, dramskom registru; najupečatljivija u tom smislu je svakako uloga Petra Maraša u filmu i seriji Miloša Avramovića "Južni vetar" koju upravo gledamo na RTS-u.

A kada govorimo o igranju na stranom jeziku, treba imati na umu da je najteže prirodno, bez akcenta govoriti jezik koji je blizak vašem maternjem. Govornici srpskog jezika koji su učili ruski (ili bilo koji slovenski jezik) i neki drugi strani jezik, to dobro znaju.

Veština Miloša Bikovića je u tome što u ruskim filmovima i serijama bez greške igra i Srbe koji govore ruski i Ruse koji, razume se, govore ruski. I igra ih različito, to jest suvereno govori ruski sa i bez stranog akcenta. To je ozbiljno umeće.

Da, dobronamerni čitaoci ovog teksta će verovatno reći – kakvo nijansiranje uloga, kakvo igranje na stranom jeziku, momak dobija "lajkove" zato što ga devojke vole. Može biti, ali to sigurno nije jedini razlog. Uzgred, dok šaljem ovaj tekst, broj "lajkova" raste.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike