Bez bankrota za Srpsku fabriku stakla, poverioci se nisu pojavili na ročištu

Branislav Jovović, predsednik Privrednog suda u Kraujevcu i stečajni sudija u tom postupku, kaže za RTS da nije bilo zanteresovanih da se odmah izglasa bankrotstvo i dodaje da ostaje da se zakon opredeli da li će biti reorganizacije ili bankrota.

"Još uvek teče rok za podnošenje plana reorganizacije. Na prvom poverilačkom ročištu izabrani su poverilački organi. Izabran je predsednik Skupštine poverilaca i petočlani odbor poverilaca, koji će nakon ovog ročišta, preuzeti efektivnu ulogu kako bi pomogao u daljem vođenju stečaja", kaže Jovović.

Pojašnjava, da se odluka o bankrotstvu može biti doneti kada prođu rokovi za podnošenje plana reorganizacije Paraćinske staklare koji još traju.

Od otvaranja stečaja 20. septembra niko od ovlašćenih predlagača nije podneo takav plan.

Na ročištu je stečajni upravnik SFS Saša Jovanović predstavio ekonomsko-finansijski izveštaj o stanju u preduzeću, prema kome je ukupna vrednost potraživanja poverilaca fabrike oko 12,25 milijardi dinara. Fabrika je prezadužena za 7,83 milijardi dinara.

Rešenje o otvaranju stečaja doneto je na predlog firme  "Veksilum Balkan" iz Čačka, koja potražuje od Staklare 47 miliona evra.

Jedina staklara u Srbiji sa 580 zaposlenih, po rečima stečajnog upravnika, danas održava proizvodnju na minimumu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike