Besplatno školovanje i internat za učenike Srednje škole u Crnoj Travi

Nije kao u drugim školama u Srbiji. Učenici srednje Tehničke škole u Crnoj Travi upućeni su jedni na druge.

Pre i posle časova nema kafića, ne ide se kući. Probleme zajedno rešavaju, u stalnom su kontaktu sa profesorima, svi funkcionišu kao jedna velika porodica.

Katarina Đorđević je došla iz Pirota, završava prvi razred, a Bojana Milutinović iz Lazarevca je maturantkinja. Kažu da su uslovi u internatu odlični, hrana je dobra, zajedno uče i prošetaju do  Vlasinskog jezera.

U Domu je ternutno sedamdeset učenika, odnedavno imaju i brzi internet, a pravi izazov za sve je kako da osmisle slobodno vreme.

"Ima dovoljno slobodnog vremena, ima vremena za sve", kaže Mateja Dejanović, učenik drugog razreda. 

Tehničku školu u Crnoj Travi pohađa 110 učenika. Ove godine upisaće još šezdeset na dva smera. Smer geodezije je izuzetno popularan, a u školi su posebno zadovoljni što su od Ministarstva dobili odobrenje za novi obrazovni profil – negavatelj.

"Veliko je interesovanje, naročito za područje rada u zdravstvenoj struci i smatramo da ćemo ove godine, posle 20 godina, ispuniti kvotu upisa", kaže Dragan Kocić, direktor Tehničke škole "Milentije Popović".

Tehnička škola ja za Crnu Travu bukvalno žila kucavica. Zbog toga i lokalna samouprava svake godine izdvaja značajna sredstva za stipendiranje učenika kojima je obezbeđeno sve: hrana, smeštaj, knjige.

Prema rečima Slavoljuba Blagojevića, predsednika Opštine Crna Trava, svako dete dobija stipendiju od 5,500 dinara: "I ove godine, za dva odeljenja, ukupno 60 učenika dobiće stipendiju."

Doći u Crnu Travu i nastaviti školovanje van rodnog grada, odvojen od porodice, nije laka odluka. Ali niko ko je ovde došao nije se pokajao. Jer posle završene četvrte godine ne samo da postaju dobri stručnjaci osposobljeni za rad i dalje školovanje već, što je još važnije, dobri i zreli ljudi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike