Besplatni kilovati za najugroženije

Najsiromašniji građani mesečno mogu dobiti od 120 do 250 kilovat sati struje. To pravo automaski ostvaruju korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka. U Vršcu beleže povećanje broja korisnika tih olakšica jer zahteve obrađuju i odobravaju gradske nadležne službe.

"Nije potrebno da se korisnici novčane socijalne pomoći obraćaju više nadležnom Centru za socijalni rad već će sve ostvariti ovde. Unapređen je postupak poslednje dve godine, a i njima je olakšano ostvarivanje ovog prava i kroz samu elektronizaciju Gradske uprve", kaže Tatjana Nikolić, član gradskog veća za socijalna pitanja i zdravstvo Vršca.

Načelnik Odeljenja opšte upave Vršaca Petar Pavkov rekao je da sve što treba građani da ponesu je poslednji račun od struje koji oni fotokopiraju i vraćaju.

"Potreban je original rešenja što se tiče korisnika dečijeg dodatka i novčane pomoći i mi isto uslužno fotokopiramo da imaju jedan primerak kod sebe i lična karta. Zahtev imamo mi u slučaju obnavljanja, ista je procedura, skraćena, izjavljuju samo da obnavljaju zahtev", kaže Pavkov.

Olakšice za struju i gas mogu dobiti i druga ugrožena domaćinstva u zavisnosti od broja članova i prihoda.

Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.414 dinara, sa dva i tri člana do 20.986 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 27.555 dinara, sa šest i više članova do 34.652 dinara.

U Vladi očekuju da broj korisnika energtskih olašica raste, jer su letos izmenom Uredbe o energetski zaštićenim kupcima otklonili kočnice sticanja tog statusa.

"Mi smo Budžetom za 2019. godinu predvideli sredstava za tu namenu gotovo 30 procenata je uvećan budžet Ministarstva rudarstva i energetike za potrebe podrške našim sugrađanima sa najnižim primanjima koji ostavruju pravo na besplatne kilovate ili kubike gasa", rekao je ministar Aleksandar Antić.

Pored elektroskog prikupljanja dokumentacije većina lokalnih samouprava ugroženim građanima konačno više ne naplaćuje dve – tri hiljade takse za podnošnje zahteva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike