Besni požar u Sloveniji, Srbija šalje helikoptere

Situacija sa požarom u Sloveniji, koji vatrogasci gase već osmi dan, u popodnevnim satima je pogoršana, prenose slovenački mediji.

Civilna zaštita za severnu Primorsku ističe da "vatra i danas nastavlja svoj razorni pohod".

"Požari se javljaju u različitim oblastima. Trenutno je najgore kod Kostanjevice", kaže se u saopštenju i dodaje da brine pojačani vetar, koji će popodne duvati sa primorja ka unutrašnjosti zemlje.

Evakuacija stanovnika

Zbog širenja požara naređena je evakuacija stanovnika sa tri mesta, iz Opatije selo, Nova vas i Hudi Log, a ona se odnosi i na novinarske ekipe koje su na terenu.

Mesto okupljanja svih je Sportski centar Šempeter, saopštila je Civilna zaštita severne Primorske.

Komandant Civilne odbrane Srečko Šestan rekao je da je vazduhoplovstvo podeljeno na više delova.

"U gašenju trenutno pomaže sedam helikoptera, a još dva dolaze iz Mađarske. Kopnene snage su i na terenu, koliko mogu da ugase vatru, naravno. Naselje Miren nije ugroženo i nadaju se da evakuacija nije potrebna".

Dima ima i na putevima pa se vozači pozivaju na oprez, kao i da propuštaju vatrogasna vozila kojih ih je u velikom broju.

MUP Srbije pomaže u borbi 

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Čaušić, po naređenju predsednika Vučića, Srbija danas je uputio pomoć Sloveniji u gašenju požara koji je zahvatio područje te zemlje, saopštio je MUP.

"Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Aleksandara Vulina, 13 predstavnika MUP-a, Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije sa dva helikoptera Agusta Bell 212 kapaciteta od po 1,5 tone vode, od danas biće angažovano na gašenju velikog požara u Sloveniji, na Renškom vrhu", naveo je Čaušić.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike