Beogradski univerzitet pao na Šangajskoj listi

Foto: pixabay

Univerzitet u Beogradu saopštio je danas na svom sajtu da se pozicija tog Univerziteta na Šangajskoj listi pomerila se naniže u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine.

Univerzitet se na prestižnoj Šangajskoj listi nalazi između 401. i 500. mesta od rangiranih 1.000 univerziteta u svetu.

„Do promene na listi došlo je prvenstveno zahvaljujući činjenici da pojedine zemlje, naročito one u Istočnoj Aziji, sve više ulažu značajna sredstva u osnaživanje i pozicioniranje svojih univerziteta. Na ovoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Šangajska lista neformalna, ali da je stvar prestiža biti na njoj jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

„Kriterijumi za rangiranje su alumni dobitnici Nobelove nagrade i srodnih disciplinarnih nagrada, nastavnici i istraživači dobitnici Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnik i istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima ‘Science i Nature’, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa ‘Science Citation Index’ i ‘Social Science Citation Index’, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih“, dodaje se u saopštenju.

To rangiranje sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong još od 2003. godine.

U saopštenju se podseća da je Univerzitet u Beogradu u junu 2019. potvrdio svoju poziciju u rangiranjima po naučnim oblastima u rezultatima „ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2019“, rangirajući u 25 naučnih oblasti od ukupno 54 u kojima su svetski univerziteti rangirani.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike