Beograd obara rekorde u posećenosti, očekuje se broj turista kao pre pandemije

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je da je, prema procenama, aktuelni broj turista u Beogradu u rangu ili iznad rekordne 2019. godine.

"Važno je napomenuti da Beograd obara rekorde u posećenosti i u broju noćenja, što je najvažnije. Od 2014. svaka godina je bila rekordna, osim poslednje dve godine, iz poznatih razloga", istakao je Popović i dodao da zbog mera u odnosu na pandemiju kineskih gostiju ima u malom broju u odnosu na 2019. godinu.

Podsetio je da su krenuli direktni letovi na relaciji Peking-Beograd i da se nada da će do kraja godine biti više gostiju iz Kine.

Napomenuo je da najveći broj gostiju i dalje dolazi iz Rusije, zbog čega je, kako je rekao, malo iznenađen.

"Zašto kažem da sam malo iznenađen, zbog činjenice da im je sve teže da dođu do Beograda zbog ograničenog broja letova i mogućnosti dolaska u našu zemlju i naš glavni grad", rekao je Popović i napomenuo je da je trend dolaska ruskih gostiju počeo prošle godine.

Naveo je i da je porastao broj turista iz Grčke, ali i iz regiona i da je zahvaljujući "Otvorenom Balkanu" primetan broj turista iz Albanije i Severne Makedonije.

"Indija je ostala, koju smo počeli da radimo za njihove građane 2017. godine za građane Indije koji žive u zemljama Zaliva, odnosno u inostranstvu, jer mi smo na sredini puta i naša ideja je bila da prodamo naš proizvod, to su kratki gradski odmori", naveo je Popović i dodao da smo se dobro pokazali, pošto gosti iz Indije i dalje dolaze i u velikom broju.

Kratki gradski odmori, odnosno "city break", naveo je Popović, sve su popularniji i turistima koji dolaze letom Ankara-Beograd, a neki se zadrže i duže u Beogradu.

Dodao je da se čini da je Beograd postao lukrativna turistička destinacija i da mnogi u prestonicu dolaze zbog manifestacija, a kao primer je naveo i Svetsko prvenstvo u badmintonu na kojem će učestvovati 900 takmičara koji će doći sa svojom pratnjom, ali i Svetsko prvenstvo u vaterpolu za mlađe kategorije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike