Beograd domaćin veteranima iz 40 zemalja

Nije lako u duboko podeljenom svetu sa sve više konflikata i lažne propagande poštovati princip raznolikosti. Pod tim sloganom okupljeno je više od 60 miliona veterana u svetu, ljudi koji su iskusili sve strahote ratovanja.

"Mi ne zauzimamo strane u konfliktima čak ni kada nas vlade pritiskaju, jer nismo politička organizacija. Mi se bavimo zaštitom boraca, zalažemo se za mir i pregovore", kaže Dan Vigo Bergtun, predsednik Svetske federacije veterana.

U Srbiji gotovo da nema porodice koja među precima nema borce. Najveća boračka organicija, ove godine obeležava 75 godina postojanja i okuplja više od 100.000 ratnih veterana.

"Srpski narod je teško stradao u oba svetska rata ali srpski narod je u oba svetska rata i bila na pravoj strani istorije i upravo mislim da srpski narod i srpska država zaslužuje da bude domaćin ovako jedne velikog kongresa", kaže general Vidosav Kovačević, predsednik Subnora.

Poboljšanje položaja boraca u vrhu je agende resornog ministarstva. Iz državne kase za to je obezbedjeno gotovo 18 milijardi dinara.

"To znači da ćemo se baviti podjednako i sa ratnim vojnim i mirnodopskim invalidima, porodicama palih boraca, ali i svim članovima brojne boračke populacije, raditi na rešavanjima veoma važnih pitanja od interesa za lečenje i zdravastvenu zaštitu", kaže Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Srpska prestonica bila je domaćin Generalne skupštine veterana i 1951. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike