Benksi potvrdio da je iscrtao sedam novih grafita u Ukrajini

Banksi je potvrdio vest za "Art Njuzpejper" nakon što se u ukrajinskom gradu Borodijanka, koji se nalazi oko 70 kilometara severozapadno od Kijeva, pojavio niz grafita za koje se sumnja da su njegovi. Ostali radovi se nalaze u Kijevu i drugim gradovima u tom regionu.

Prvo identifikovano umetničko delo, koje je postalo viralno tokom vikenda, prikazuje gimnastičarku kako balansira na gomili ruševina na strani zgrade oštećene udarima granata.

Fotografije grafita pojavile su se u petak na društvenim mrežama sa jednostavnim natpisom "Borodjanka, Ukrajina".

Drugi grafit prikazuje malog dečaka u kimonu, koji obara odraslog čoveka na leđa. Neki su tu sliku povezali sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kome je Svetski tekvondo ranije ove godine oduzeo počasni crni pojas, iako Benksi nije javno komentarisao sliku ili njeno značenje.

Ostali grafiti prikazuju dvoje dece koja koriste metalnu zamku za rezervoar kao klackalicu, i ženu sa uvijačima za kosu i gas maskom koja drži aparat za gašenje požara.

Mesto Borodjanka je bila posebno teško pogođena ruskim vazdušnim napadima i granatiranjem u prvim danima invazije zemlje na Ukrajinu, pri čemu su mnoge zgrade pretvorene u gomile ruševina.

U njemu je pre rata živelo 13.000 ljudi, ali je većina pobegla nakon ruske invazije. Ono što je ostalo od grada tada su zauzele ruske snage 28. februara. Grad se vratio pod ukrajinsku kontrolu 1. aprila.

To je ujedno i prva serija Benksijevih grafita koja se pojavila od prošlog leta kada je Benksi ostavio svoj prepoznatljivi trag na više lokacija britanskih primorskih gradova.

Prošle godine, Benksi se usredsredio na prikupljanje novca za društvene i političke svrhe, prodajući radove na aukciji za rekordnih 23,1 milion dolara za britanske zdravstvene organizacije i prodajući majice u znak podrške antirasističkim demonstrantima uhapšenim zbog rušenja statue trgovca robljem Edvarda Kolstona u Bristolu.

Nakon što je potvrđeno njegovo autorstvo grafita, mnogi Ukrajinci su se zahvalili Benksiju  u komentarima objavljenim na društvenim mrežama.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike