Beli luk iz Sakula samo za poznate kupce

Kada su pre dve i po decenije počeli da proizvode beli luk, kao i svi mali proizvođači iz sela, noću bi kretali u Beograd na Kalenić pijacu da ga prodaju.

Sada im je mnogo lakše, ističe Vesna Kanački, jer imaju poznate kupce: "Sada nam dolaze kući, od pre 10 godina, pola prodamo za konzum a pola za seme."

Sa četiri hektara očekuju oko 7 tona belog luka koji je, kako kažu, odličnog kvaliteta i zato se ne plaše konkurencije iz uvoza. Znaju takođe i cenu ispod kojeg ga neće prodavati, kaže Ivan Kanački:

"Domaćem ne može sigurno da parira luk iz uvoza, a cena zavisi od ponude i potražnje. Mi ne možemo na to uticati, ali tražićemo dobru cenu, jer znamo kakav kvalitet nudimo. Ove godine očekujemo dva evra po kilogramu i to je dobra cena koja pokriva naše troškove."

Svake godine su imali problema da obezbede radnike za vađenje belog luka i zato su odlučili da kupe vadilicu koja za 8 sati može da izvadi luk sa jednog hektara. Koštala  je 15.000 evra, ali im je sada mnogo lakše.

"Tokom dana menja i do dvadeset ljudi, sa jednog hektara bez mnogo muke izvadi i odmah automatski poveže luk", ističe Đura Kanački. "Planiramo da dogradimo i jedan elevator, jer smo videli da može i to da se uradi i onda će moći sama vadilica i da utovara luk u prikolicu. Biće nam još lakše."

Zahvaljujući toj investiciji, luk mogu da vade u punoj zrelosti, pa je i plod mnogo kvalitetniji, ima lepu belu boju i, dok ne dođu novi kupci, krasi dvorište vredne porodice u Sakulama.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike