Bela Crkva, da li će proizvođači jabuka imati zaradu?

Voćari belocrkvanskog kraja kažu da ova proizvodna godina nije bila dobra ni za jednog poljoprivrednog proizvođača, pa ni za njih. Iako je jabuka imala potencijal roda na nivou prošlogodišnjeg, prolećni mrazevi, sneg u aprilu pa onda dva letnja meseca bez kapi kiše uzeli su danak.

"Situacija je jako loša. Mraz je učinio svoje, znači roda ima jako malo, kvaliteta isto tako", kaže voćar Milisav Anđelković.

Za utehu je činjenica da ovakva situacija sa jabukom nije pogodila samo srpske proizvođače.

Naime, na sastanku Evropske komisije za procenu roda 2017. godine utvrđeno je da jabuke u čitavoj Evropi, u odnosu na prošlu godinu, ima manje za 23 odsto.

To bi trebalo da garantuje veću cenu na tržištu, iako je, za sada, to sve na nivou kalkulacija.

Direktor PIK "Južni Banat" Goran Zabrkić napominje da i veliki proizvođači jabuke kao što je Poljska, koji diktiraju cenu jabuke na evropskom tržištu, imaju manji rod.

"Imaju blizu 30 posto manji rod, Italija ima manji rod, kao i Francuska, Nemačka, Belgija", navodi Zabrkić.

Prošle godine startna cena za ajdared, koja je i najjeftinija sorta, iznosila je 22-23 dinara krajem septembra, kada je počinjala berba, a dostizala je i 40 dinara u decembru.

Ove godine startna cena za ajdared trebalo bi da bude bar 40 dinara, kako bi voćari mogli da ostvare kakvu-takvu zaradu imajući u vidu i do 50 odsto manji rod.

Belocrkvani kažu da će berba početi sigurno dve nedelje ranije nego prethodnih godina, negde oko 1. septembra.

Planiraju da svu jabuku prve i druge klase izvezu na rusko tržište, jabuke sa manjim oštećenjima i takozvana "padavica" završiće na domaćim pijacama ili u industriji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike