Batut demantuje da su podaci u virusu neistiniti: Smatramo ovaj napad pokušajem diskreditacije

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da osuđuje navode koji su doveli u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica zaraze korona virusom u Srbiji.

BIRN je nedavo objavio da podaci iz informacione baze „Batut“, u koju je imao uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od korona virusa umrla 632 pacijenata, 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

„Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne“, navodi se u saopštenju Batuta.

Naglašeno je da je „opasno“ kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci daju tumačenja u pogledu klasifikacije zaraženih pacijenata, „na osnovu netačnih podataka“.

„Kao institucija koja već 95 godina sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama (poput SZO) smatramo ovaj napad pokušajem diskreditovanja Instituta Batut i svih drugih zdravstvenih ustanova, imajući u vidu da je o načinu na koji se evidencija vodi upoznata stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba“, dodaje se u saopštenju.

Navode da su podaci tog Instituta proverljivi, tačni i „pre svega“ zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i da ta institucija na osnovu prikupljenih podataka daje stručne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije.

„Tokom svih 95 godina rada i postojanja Instituta, niko nikada nije, kao danas, tako neargumentovano napao Institut Batut koji je otvoren za svaku stručnu saradnju i diskusiju. Ovo nije napad samo na Institut Batut, već napad na čitav zdravstveni sistem u trenucima borbe protiv virusa“, ocenio je Batut.

Dodaju da je stav Srbije od prvog dana borbe protiv virusa jasan – „transparentno i svakodnevno informisanje javnosti o svim relevantnim podacima o epidemiji“.

„Da je Srbija adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije dokazuju i brojevi – država Srbija ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire (obolelih 14.288, preminulih 274). Primera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne nama po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje: u Švajcarskoj je obolelo preko 31.000 građana a preminulo oko 1600, a u Austriji je od oko 18.000 obolelih preminulo oko 700“, tvrdi Batut.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike