Banjčani pamte misiju i čovekoljublje britanskih lekara i sestara tokom Prvog svetskog rata

Generacijama medicinskih radnika u Vrnjačkoj Banji uzor su bili lekari i medicinske sestre iz Britanije i Škotske. Pre 107 godina su boravili u Vrnjačkoj Banji. Spomen ploča u bronzi, kraj mineralnog izvora "Slatina" posvećena je lekarima iz Britanije Adi Laren i Džemsu Beriju, i medicinskim sestrama iz Škotske Izabeli Ingliš, Alis Hačinson i pogotvo Elgi Korbet, koja se isticala u suzbijanju epidemije difterije kod dece u Banji. 

" Ovo je tradicionalno, kraj spomen obeležja britanskim lekarima, sestrama i bolničarkama koje su 1915. godine u našoj Vrnjačkoj Banji lečili srpske ranjenike i domaće stanovništvo, odajemi im time našu veliku zahvalnost," podseća Dr Vesna Malićanin,predsednica Crvenog krsta u Vrnjačkoj Banji.

Na ploči je zapisano, na srpskom i engleskom jeziku, da je podignuta u spomen čovekoljublju britanskih žena, doktorki i medicinskih sestara koje su boravile u Banji, Gruži,  Vitanovcu kod Kraljevu. Tu su bile razmeštene poljske bolnice "Stobart" sve do povlačenjua srpske vojske preko Albanije. Bile su zadužene i za prenošenje istine britanskoj javnosti o stradanju naroda u Srbiji i njegovoj borbi, o čemu svedoči dnevnik jedne od britaknskih sestar- Oliv Oldridž.Ona je zapisala:"Srbija je ispred drugih nacija po svojoj sposobnosti da se žrtvuje za ideale. Narod sa takvim idealima i sa takvom sposobnošću i za žrtvovanj,e mora da bude dostojan velike budućnosti!"

 Porterti hrabrih Škotlanđanki će zauvek krasiti Crveni krst u Vrnjačkoj Banji. Bile su tu kada je bilo najteže, u godini stradanja i užasa, ali i herojskih dela po kojima će ih Banjčani pamtiti.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike