Bajramske poruke – na kraju meseca Ramazana raduju se oni koji su ga iskoristili kako mu priliči

Povodom Ramazanskog bajrama, poruku je uputio predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić.

"Dolazak Bajrama nakon Ramazana poruka je da poslije marljivog truda kojeg ulažemo u Ramazanu dolazi dan dobijanja nagrade, olakšanje i radost, kao što će nakon ovosvjetskog života u strpljenju i pokornosti Allahu dž. š. doći najveća radost i sreća za čovjeka – uspjeh na Sudnjeme danu, danu dodjele nagrade poslije proživljenja, susret sa svojim Gospodarom i ulazak u Džennet"

Dani Bajrama su dani radosti, istakao je Dudić, ali je upozorio da je opasnost pandemije još prisutna pa očekuje od vernika da se i dalje pridržavaju instrukcija.

Bajramsku poruku je uputio i reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

"Na kraju meseca Ramazana, kao i na kraju života raduju se samo oni koji su ga iskoristili onako kako mu priliči i iskreno se kajući za sve propuste, za ono što su mogli učiniti, a nisu", poručio je Nusufović.

Gorko se kaju, kako je dodao, i oni koji su tokom meseca Ramazana činili ružna dela i koji su oskrnavili lepotu i veličanstvenost posta i života.

"Nadamo se da smo kao vjernici uspeli i da smo u postu našli svoju mjeru. Nadamo se i da smo kao postači tražeći svoju mjeru uvideli vrednost jedne kapi vode i jednog zalogaja hleba", rekako je Nusufović.

Ramazanski bajram dolazi nakon meseca posta, obeležava se tri dana, a naziva se i Hadži Bajram, jer tokom njega veliki broj vernika obavlja Hadž, jednu od pet osnovnih islamskih dužnosti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар