Bajden: Jedino je Rusija želela rat

U obraćanju na Generalnoj skupštini UN on je dodao da "niko nije pretio Rusiji, kao i da je jedino ona želela rat, kao i da je u pitanju rat jednog čoveka", preneo je Rojters.

Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod.

Predsednik SAD je rekao da bi zbog izveštaja o ruskom zlostavljanju civila u Ukrajini "trebalo da vam se sledi krv".

On je, takođe, kazao da nove nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina Evropi pokazuju "nepromišljeno zanemarivanje" odgovornosti njegove nacije kao potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Bajden je naveo da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi.

"Bićemo solidarni protiv ruske agresije. Tačka““, naglasio je Bajden.

On je kritikovao Rusiju zbog zakazivanja, kako kaže, "lažnih referenduma ove nedelje na teritoriji koju je nasilno zauzela u Ukrajini".

Bajden je pozvao sve nacije, bilo da su demokratije ili autokratije, da se izjasne protiv ruske "invazije" i da podrže napore Ukrajine da se odbrani.

On je govorio i o posledicama koje je ruska "invazija" izazvala na snabdevanje hranom u svetu, obećavši 2,9 milijardi dolara globalne pomohi za bezbednost hrane – za rešavanje nestašice izazvane ratom i posledicama klimatskih promena.

Bajden je pohvalio posredovanje UN za stvaranje koridora za izvoz ukrajinskog žita morskim putem i pozvao da se sporazum nastavi uprkos sukobu koji je u toku.

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike