Bageri na Dunavu, raščišćavaju nanose da bi brodovi mogli da plove

Sektor Čortanovci jedna je od kritičnih tačaka na Dunavu. Bager Mlava počeo je da vadi nanose peska, kako bi se obezbedila plovnost reke.

"Najniža tačka, odnosno minimalna dubina je negde oko 2,2 metra. Izvode se hidrotehnički radovi na obezbeđivanju još povoljnijih uslova za plovidbu u smislu ostvarivanja, odnosno prokopavanja još većih i povoljnijih dubina", kaže Milan Nikolić, načelnik odeljenja za poslove lučkih kapetanija.

Radovi se izvode i kod Futoga i na Savi kod Bariča, a zbog niskog vodostaja i nepoštovanja upozorenja, krejem jula, nekoliko brodova se nasukalo.

Radovi će obezbediti propisanu dubinu plovnog puta, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja.

"Svaka država garantuje 2,5 metara dubine plovidbenog puta do niskog plovidbenog nivoa. Ispod kreću ili ograničenja ili obustava plovidbe. Mi pokušavamo i da 20 santimetara ispod niskog plovidbenog nivoa garantujemo 2,5 metara dubine", ističe Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj i bezbednost plovdbe.

Rečni saobraćaj prioritet je za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića.

"Kada je krenula ova energetska kriza, mi smo se maksimalno organizovali, jer smo znali da će rečni saobraćaj biti ključan za snabdevanje energentima, ugljem, naftom, i kao što vidite, jedini u Evropi mi nemamo većih problema. Na ove tri deonice mi imamo kontrolisani rečni saobraćaj, ostali deo Dunava i Save je potpuno slobodan za plovidbu. I to u ovim okolnostima, kada imamo istorijski nizak vodostaj", navodi Momirović.

Završetak radova kod Čortanovaca, Futoga i Bariča očekuje se, kaže, za mesec dana.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike