Avio-kompanije zabrinule turiste koji idu u Egipat, šta kažu u Juti

Bez detalja, Forin ofis je turiste upozorio da izbegavaju Severni Sinaj zbog, kako navode, kontinuiranih kriminalnih aktivnosti i terorističkih napada na snage bezbednosti. Turiste je, ipak, više zabrinula obustava letova "Britiš ervejza" i "Lufthanze".

"Nismo dobili nikakvu korisnu informaciju, niti savet kako na alternativni način možemo da stignemo tamo", rekao je jedan od turista.

Informacija od "Britiš ervejza" je da neće leteti ka Egiptu narednih sedam dana, a "Lufthanza" bar 24 sata.

Za srpske turiste koji planiraju da putuju na ovu destinaciju, na snazi je i dalje zeleno svetlo, kažu u Juti.

"Prema informacijama koje mi imamo sa lica mesta, nema nikakvog razloga da na bilo koji način budu uzbuđeni naši putnici koji se nalaze u Egiptu, pa i oni koji planiraju da idu u Egipat ovog leta s obzirom na to da se ne razmatra nikakva odluka o uskraćivanju čarter letova", rekao je Aleksandar Seničić iz Jute.

Prvi signal da destinaciju treba izbegavati daje Ministarstvo spoljnih poslova. U Ministarstvu turizma to za sada ne očekuju i pojašnjavaju – ni u tom slučaju putovanja nisu zabranjena.

"Preporuka nije obavezujuća, te odluka da li će putovati jeste na turistima", ističe Vera Božić Trafalt, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacije.

U slučaju da turista posluša preporuku ministarstva i reši da ne putuje, agencija nije u obavezi da mu vrati novac. Veto na letovanje uz povraćaj novca, praktično može da stavi samo zemlja u koju se putuje.

"Ukoliko neka država donese zabranu ulaska, u tom slučaju, ako ino-partner obešteti i vrati povraćaj aranžmana, agencije su onda dužne da obeštete naše putnike", objašnjava Vera Božić Trafalt.

U Egiptu, prema podacima Jute, trenutno letuje oko 6.000 srpskih državljana. Oko 55.000 bi letovališta na Crvenom moru moglo da poseti do kraja sezone.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike