Avganistan, nova pravila ruše iluziju o umerenim talibanima

Pre četiri meseca talibani su preuzeli vlast u Avganistanu. Za sada, malo je "obećane umerene politike". U stvari, dodaje se sve više pravila, posebno ograničavajućih za žene.

Ministarstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka objavilo je u nedelju nove smernice, a jedna od njih je da žene koje putuju više od 70 kilometara od mesta u kojem žive, moraju to učiniti u pratnji muškog rođaka.

"Da, izdali smo proglas zasnovan na islamskom zakonu. Žene mogu da putuju onoliko koliko im to Zakon dozvoljava", rekao je portparol ministarstva Akif Muhadžer.

Vozačima je dozvoljeno da voze samo žene koje nose marame i po mogućnosti "bez muzike u kolima". Nedavno je uhapšena žena koja je bila u taksiju sa kolegom.

"Govore nam da ne puštamo u vozilo žene ako nisu u pratnji bliskih rođaka. A ako žene ne budu u pratnji rođaka, zabraniće nam da radimo i imaćemo mnogo problema. Kome da se žalimo?", pita jedan od taksista.

U provinciji nije kao u Kabulu 

Odavno su zabranjene TV serije sa ženama u glavnoj ulozi, a odnedavno, TV novinarke u studiju, ili ako izveštavaju sa terena moraju da nose marame. Nekada je postojala obavezna dužina brade za muškarce.

"Ovo je Kabul, glavni grad, razlikuje se od provincije. Ovde vam niko ništa ne govori. Ne pita vas zašto se brijete ili nosite farmerke", kažu u prestonici Avganistana.

Devojčice i žene nisu mogle da se obrazuju. Sada mogu u osnovnoj školi, od prvog do šestog razreda.

Ekipa obaveštajaca pre nekoliko dana uhapsila je nekoliko prodavaca alkohola. Zaplenili su 3.000 litara pića. Sve se po naredbi Generalne direkcije završilo prosipanjem alkohola u kanal u Kabulu.

Talibani tvrde da muslimani moraju da se uzdržavaju od "pravljenja alkohola i njegove prodaje".

Tokom devedesetih, talibani su vladali terorom, uz veoma stroga pravila i javno telesno kažnjavanje. Da li Avganistan ide ponovo u tom pravcu?

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike