Autnomni ženski centar piše premijerki

Centar navodi da ih je iznenadila informacija da ministar rada Zoran Đorđević predlaže formiranje nove radne grupe i izradu treće verzije nacrta Zakona, s obzirom na to da su predstavnici ministarstva na čijem je čelu bili uključeni u izradu trenutnog nacrta Zakona.

Takođe, izrada novog nacrta zahtevala bi dodatna izdvajanja iz budžeta Republike Srbije i neminovno bi odložila njegovo usvajanje, ukazuju u Centru.

Zato AŽC traži da se premijerka Ana Brnabić oglasi i spreči dodatno odlaganje usvajanja Zakona sa kojim se već značajno kasni.

Podsećaju da je nedavno potpredsednica Vlade, ministarka Zorana Mihajlović, izjavila da je "pripremljen Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će uskoro biti usvojen" i oko kog je postignut "širok društveni konsenzus".

Takođe, podsećaju da je Mihajlovićeva tada rekla da još nema pozitivnog mišljenja od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva odbrane. 

"Izgleda da nacrt Zakona neće ni dobiti očekivano ‘pozitivno mišljenje’. Naše pitanje je zašto? Da li se ovde radi o (muškoj) dominaciji i želji da se uspostavi kontrola nad pravima žena, odnosno u oblasti koja duboko pogađa tradicionalno srpsko društvo? Da li je namera da se ono ne promeni, ili bar ne tako brzo kako je predložila ministarka Mihajlović?", navodi se u saopštenju.

Kako ističu, zbog svega toga traže reakciju premijerke.

Podsećaju da izrada novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti traje od polovine 2015. godine.

Februara 2016. je iz skupštinske procedure povučena prva verzija nacrta, tada Zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, nakon oštre reakcije organizacija civilnog društva, među kojima je bio i Autonomni ženski centar.

"Možda ovaj nacrt Zakona nije najbolji, ali izražavamo sumnju da će naredni biti bolji, stoga tražimo da se što pre nađe u skupštinskoj proceduri", zaključuje se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike