Austrijanci strahuju od „blekauta“

Prema ovom istraživanju Instituta "Ipsos", 35 odsto građana očekuje da će u narednih 12 meseci uslediti "blekaut", tj. duži i širi prekid snabdevanja električnom energijom a 49 odsto kaže da je izvesno da će se takav scenario dogoditi u naredne tri godine.

Veliki strah od "blekauta" ima 30 odsto Austrijanaca.

Takođe 63 odsto Austrijanaca smatra realnim scenario "blekauta".

Isto tako, 54 odsto je navelo da su već preduzeli mere predostrožnosti u svojim domaćinstvima.

Uznemirujuć je podatak, da čak polovina građana ne bi, u slučaju "blekauta", bilo spremno da pomogne svojim komšijama.

Takođe, 68 odsto ispitanika je kazalo da o blekautu postoji mnogo lažnih vesti.

Inače, 24 odsto Austrijanaca očekuje rast kriminala usled "blekauta", 18 odsto strahuje od prestanka grejanja, 13 odsto strepi od nestašice namirnica, i 12 odsto je zabrinuto da će biti prekinute sve mogućnosti komunikacije.

Za energetsku krizu ili "blekaut", tj. isključenja struje na duži vremenski period i na većem delu austrijske teritorije Austrijanci su se pripremali i pre ukrajinskog rata. 

Prošle godine, recimo, u novembru, austrijske vlasti su organizovale vežbu "Energija 21", na kojoj su građani uvežbavali kako se treba pravilno ponašati u situaciji potpune obustave električne energije. Tada je kao razlog za vežbu navedena mogućnost ekstremnih hladnoća u Evropi zbog kojih bi moglo doći do povećane potrošnje struje. Tako da je još tada, pre ukrajinskog rata, scenario "blekauta" bio visokorangirana medijska tema. 

Otud, sadašnji strah od isključenja struje u Austriji nije neočekivan. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike