Australijska štrampa simbolično upozorila na cenzuru: Šta krijete od nas?

"Njuz korp Austrejlija" (News Corp Australia) i "Najn mastheds" (Nine Mastheads) objavile su svoja uzdanja jutros sa potpuno redigovanim tekstom i crvenom oznakom "tajna".

Protest dnevnih novina usmeren je protiv zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji, kako navode, guše slobodno izveštavanje i stvorili su "kulturu tajnosti" u zemlji.

Australijske vlasti, sa druge strane, ističu da podržavaju slobodu štampe i da "niko nije iznad zakona".

U junu je, međutm, policija izvršila racije na medijsku korporaciju Ej-Bi-Si, kao i dom jednog novinara kompanije "Njuz korp", što je izazvalo izuzetno negativne reakcije javnosti.

Medijske organizacije tvrde da su racije obavljene zbog članaka i priča koje su se zasnivale na svedočanstvima uzbunjivača. Jedan je izneo detalje o ratnim zločinima, a u drugom članku su navedene tvrdnje da vladina agencija špijunira građane Australije.

Današnju kampanju štampanih medija, koju je pokrenula koalicija "Right to Know" (Pravo da znamo), podržalo je i nekoliko televizijskih i radio stanica, kao i internet portala.

Majkl Miler, izvršni direktor "Njuz korp Australija", tvitovao je fotografiju na kojoj se nalaze redigovane naslovne strane dnevnih listova, među kojima su Austejlijan i Dejli telegraf.

Poručio je građanima da pitaju državu: "Šta pokušavaju da sakriju od nas?"

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike