Ašanin: Posao za najbolje diplomce, moći će da dobiju specijalizacije koje su deficitarne

Direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin navodi da je od 2014. godine u zdravstvenom sistemu Srbije primljeno 30.000 zdravstvenih radnika.

Konkurs za prijem mladih lekara u ustanove sekundarne zdravstvene zaštite raspisan je 15. novembra, a mogu da konkurišu svi studenti koji su imali prosečnu ocenu preko 8.

"Moći će da dobiju specijalizacije po izboru koje su deficitarne u određenoj zdravstvenoj ustanovi. Oni nisu zaboravljeni, oni će biti primljeni, oni će biti usavršavani i školovani o trošku države, dobijaće određene specijalizacije", kazao je Ašanin.

Istakao je da se u Kliničkom centru Srbije zbog kovida pojavljuju novi kadrovski izazovi i da još ima prostora na radiologiji, hirurgiji, patohistologiji, kliničkoj biohemiji.

"Do kraja godina će se, pored prijema mladih lekara sa prosečnom ocenom 8 i više, nastaviti program prijema najuspešnijih diplomaca sa prosečnom ocenom 9 i 10", naveo je Ašanin.

Naglasio je da program zapošljavanja najboljih diplomaca za sve mnogo znači, a najviše za zdravstveni sistem Srbije koji je, kako je naveo, "sav teret kovid epidemije izneo vrlo uspešno".

"To mnogo znači za mlade lekare koji su dobili odmah posao. Mnogo znači što će dobiti odmah specijalizacije i što će se brzo uključiti u naš zdravstveni sistem. Za najuspešnije diplomce, za nas mnogo znači da dobijemo najbolje, a za njih, zato što dobijaju najbolje moguće uslove za svoje usvaršavanje", rekao je Ašanin i dodao da će to biti značajno i za pacijente.

"Trend blagog smirivanja epidemije" 

Govoreći o epidemijskoj situaciji, Ašanin je naveo da postoji trend blagog smirivanja epidemije.

"U našoj prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti je manje za jednu trećinu, pa čak i za jednu polovinu ambulantnih pregleda. Na Infektivnoj klinici se pojavljuje poneko slobodno mesto, a što se tiče Batajnice, moram da vas podsetim da smo mi pre dve nedelje imali 810 hospitalizovanih bolesnika, a na današnji dan imamo 660. To znači 150 manje bolesnika", naveo je Ašanin.

Objasnio je da su u pitanju uglavnom mesta na poluintenzivnoj nezi, a da je jedinica intenzivnog lečenja uglavnom popunjena, gde se nalazi 91 pacijent, od čega je trećina na respiratoru.

Ašanin je istakao da u kovid bolnicama "apsolutno dominiraju" nevakcinisani.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар