Asadove snage zauzele strateški važan aerodrom na severu Sirije

Zajedničke sirijsko – ruske snage ušle su u pogranični grad Kobane, pošto su prethodno Kurdi i vlasti u Damasku dogovorili o zajedničkoj borbi protiv turske invazije.

Kao odgovor na tursku invaziju sirijske vladine snage ušle su na severoistoku zemlje u više strateških gradova i sela i zauzele aerodrom u mestu Tabki.

Sa druge strane, milicija koju podržava Turska napada grad Ras el Ain ali i pored vazdušne i kopnene ofanzive borci nisu napredovali.

"Aerodrom u Tabki je strateški važan za severnu Siriju jer omogućava razmeštanje trupa iz Alepa i Rake u pogranične oblasti kako bismo odgovorili na tursku ofanzivu," kaže pripadnik snaga Bašara el Asada, Almad Husein.

Istovremeno, traju diplomatski pritisci iz sveta na Tursku da okonča ofanzivu na kurdske položaje u Siriji. U Ankari je američki savetnik za nacionalnu bezbednost, a očekuju se državni sekretar Majk Pompeo i potpredsednik Majk Pens.

Kako je najavljeno predsednik Erdogan će se sastati samo sa Majkom Pensom. U Sočiju bi 22. oktobra trebalo da se sastanu predsednici Rusije i Turske.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike