Arhimandrit Ilarion Lupurović hirotonisan za episkopa novobrdskog

Na redovnom zasedanju održanom u Beogradu od 15. do 20. maja 2022. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Ilariona (Lupulovića), igumana manastira Draganca kod Gnjilana, za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkop novobrdski.

U Hramu Svetog Save na Vračaru na svetoj arhijerejskoj Liturgiji koju je služio njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom obavljena je hirotonija izabranog episkopa novobrdskog Ilariona.

Čin narečenja izabranog episkopa obavljen je juče u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu. 

Hirotonisanju episkopa novobrdskog Ilariona prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kao i veliki broj vernika s Kosova i Metohije.

Biografija episkopa Ilariona 

Episkop novobrdski arhimandrit Ilarion je rođen kao Rastko Lupulović 16. oktobra 1974. godine u Beogradu.

Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu. Godine 1991. upisuje Fakultet dramskih umetnosti – smer gluma. Pokazao je veliki umetnički talenat i u znamenitom pozorištu Atelje 212 bio je viđen kao jedan od perspektivnijih glumaca mlađe generacije.

Međutim, ljubav prema Hristu i monaškom pozivu bila je jača. Još od 1992. godine redovno dolazi u manastir Visoki Dečani i konačno 1996. godine u tom manastiru, sa blagoslovom igumana – sadašnjeg Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, postaje iskušenik.

Zamonašen je 1998. godine, na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog, u čin male shime dobivši monaško ime Ilarion, po Svetom Ilarionu Velikom.

U čin jerođakona je rukopoložen 1999. godine, a 2001. godine biva rukopoložen u čin jeromonaha. Budući posebno nadaren za umetnost, pored ostalih poslušanja najčešće bi ikonopisao u manastirskoj radionici.

U periodu od 2008. do 2010. godine, u dva navrata po nekoliko meseci, boravi u manastiru Pećkoj Patrijaršiji.

Na Sretenje Gospodnje 2011. godine odlazi u manastir Draganac u Kosovskom Pomoravlju, gde preuzima upravu manastira najpre kao vršilac dužnosti nastojatelja, a potom i kao nastojatelj manastira, u kome se ubrzo skupilo bratstvo od desetak monaha i iskušenika.

U Kosovskom Pomoravlju nastavio je da radi ne samo na izgradnji i adaptaciji manastira Draganca, već i sa duhovnim bogaćenjem vernog naroda.

Redovno je predavao veronauku deci u lokalnoj srpskoj školi i često držao predavanja širom Eparhije i Srpske Pravoslavne Crkve na različite bogoslovske teme.

Godine 2012. odlikovan je činom protosinđela, a na Đurđevdan 2015. godine je rukoproizveden u čin arhimandrita i imenovan za arhijerejskog zamenika Episkopa raško-prizrenskog.

Pored već ranije završenog Fakulteta dramskih umetnosti, 2010. godine upisao je Bogoslovski fakultet koji je završio u roku od četiri godine sa zavidnim uspehom.

Govori engleski, francuski, italijanski i albanski jezik. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike