„Apokalipsa“ topi glečere u Italiji, na 2.000 metara temperature preko 25 stepeni

Vreli dani kakve Italija, pogođena prvo anticiklonom Lucifer, a zatim i onim koji su nazvali Apokalipsa, ne pamti. U gradovima su temperature preko 40 stepeni, bukte požari, a na planinama je zabeležena termička nula na više od 4.800 metara na Monte Bjanko.

Situacija na italijanskim planinama je dokaz sve katastrofalnijeg scenarija u vezi sa vrlo visokim temperaturama, naročito na planinama i glečerima poput Marmolade na kome je, pre samo par sedmica, došlo do tragedije u kojoj je izgubilo život 11 osoba, upravo zbog visokih temperatura i otkidanja leda koji je usmrtio turiste i planinare.

Led i sneg se tope pa teku čitave reke niz planine, a temperature dostižu i do 10 stepeni u najranijm jutarnjim časovima.

Na 2.000 metara temperature su preko 25 stepeni, a na 1.000 metara je 35 stepeni. Na planinama su stanovnici i turisti nekada uveče nosili jakne i džempere a sada to više nije slučaj.

"Vrelina koja pogađa stene, koja pogađa glečere, dovodi do termičkog stresa koji uzrokuju, kako se dogodilo na Marmoladi otkidanja delova leda", vodič na Alpima.

Drugi vodič izjavio je da je mnogo turista otkazalo izlete na glečere jer su se uplašili nakon onoga što se desilo na Marmoladi i jer su temperature vrlo visoke. Kako izađe sunce, dodaje, tako počinje da teče voda sa planina i stvaraju se klizišta, tako da je situacija zabrinjavajuća.

Od planinara i turista se zahteva posebna pažnja kako zbog topljenja glečera tako i zbog iscrpljenosti od vrućina biciklista koji vole da se penju na velike visine, ali rizikuju kolaps zbog napora i previsokih temperatura.

Najviša planinska koliba u Evropi, poznati rifugi, je Kapana Margerita na visini od 4.556 metara i tamo je temperatura dostigla pet stepeni.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike