Apeluje na građane da spreče promenu naziva Zrenjanina

Beogradski centar za ljudska prava pridružio se protivljenju građana Zrenjanina koji se protive promeni naziva svog grada u „Petrovgrad“, kako se zvao nekoliko godina pred Drugi svetski rat.

„Smatramo da treba s ponosom da se setimo i da nikada ne zaboravimo da je naša država bila deo svetskog antifašističkog pokreta na šta je ponosan veliki broj građana ove zemlje“, piše u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava.

U saopštenju se ukazuje da se naziv grada po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, vođi antifašističkog ustanka u Vojvodini, promeni u „Petrovgrad“, predstavlja „još jedan od mnogih do sada viđenih pokušaja da se ponište tekovine antifašističke borbe i doprinosa koji je Srbija dala svetskoj borbi protiv nacizma“.

Beogradski centar za ljudska prava je pozvao građane Srbije koji „poštuju i neguju vrednosti i tradiciju antifašizma i zalažu za demokratiju i poštovanje prava na izbor i slobodu odlučivanja“ da se pridruže peticiji građana Zrenjanina.

Time će se „pokazati da veliki broj građana Srbije nije spreman da podrži inicijativu koja u osnovi znači poništavanje herojske borbe našeg naroda i poništavanje istorijske istine“, piše u tekstu.

Beogradski centar za ljudska prava je vlasti Zrenjanina, a posebno gradonačelnika Čedomira Janjića, pozvao da se uzdrži od podrške promkeni naziva i da time pokaže da je spreman da uvaži zahteve svojih sugrađana.

Do sada je više od 1.800 građana potpisalo peticiju „Da Zrenjanin ostane Zrenjanin“ na

Preteča Zrenjanina je početkom 14. veka bilo selo Bečkerek. Gradu koji je tu postepeno nastao, 1935. je naziv promenjen u „Petrovgrad“ – po kralju Petru Prvom Karađorđeviću. Po okupaciji 1941, nacističke vlasti su mu vratile prvbitni naziv. „Bečkerek“, dok je 1946, po oslobođenju, nazvan Zrenjanin.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike