Apelacioni sud potvrdio rešenje o pritvoru Medojevića

U obrazloženju, Apelacioni sud navodi da je za Medojevića takva mera određena jer je 23. jula 2018. godine, pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) i nakon što je bio novčano kažnjen, ponovo odbio da svedoči u predmetu formiranom u SDT-u zbog javno izgovorenih tvrdnji. 

Medojević je, naime, tada izjavio da pouzdano zna da bivšem gradonačelniku Podgorice Momiru Mugoši neće biti određen pritvor zbog toga što je glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću dao mito od 100.000 evra.

Zatvor traje dok svedok ne pristane da svedoči ili dok njegovo saslušanje ne postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže dva meseca.

Iz navedene zakonske odredbe jasno proizilazi da se protiv svedoka mogu primeniti procesne kazne, novčana i zatvor, ukoliko odbije da svedoči, a pre davanja iskaza je opomenut da je dužan da govori istinu i da ne sme ništa da prećuti niti da odbije da svedoči, navedeno je u rešenju Apelacionog suda.

Sud je ocenio i da je pozivanje Medojevića na poslanički imunitet neosnovano, jer je imunitet garantovan samo u slučaju davanja "mišljenja, odnosno vrednosnih stavova".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike