Apel davaocima krvi, potrebne sve negativne RH krvne grupe

Gostujući u Jutarnjem programu, doktorka Milica Jovičić apeluje na sve koji imaju negativnu RH krvnu grupu da dođu do Instituta za transfuziju krvi od 7 do 19 časova ili do mobilnih ekipa i da daju krv.

Prema njenim rečima, Srbiji je potrebno 40 davalaca krvi na 1.000 stanovnika, a taj procenat se kreće oko tri posto.

"Čini se da je to jako mali broj ljudi, ali i do tog malo je jako teško stići. Koliko kod mi pričali i apelovali čovek je taj koji mora da ustane i odluči da da krv. Jako je bitno da shvatimo da je krv svakoga dana nekome potrebna", ističe doktorka Jovičić.

U prethodnoj godini 19,1 osto odsto od ukupne prikupljene krvi bila su davanja ženske populacije.

"Situacija je prethodnih godina bila nešto bolja, čak do 25 procenata žena je učestvovalo u ukupnom broju prikupljenih jedinica krvi. Ove godine, u ovim izmenjenim uslovima taj procenat je manji. Žene zbog svoje specifičnosti mogu da daju krv tri puta godišnje na 16 nedelja za razliku od muškaraca koji krv mogu da daju četiri puta godišnje odnosno na 12 nedelja", objašnjava doktorka.

Ističe da žene za vreme trudnoće i posle porođaja ne mogu biti davaoci krvi i da je važno da organizam tu količinu krvi koja se uzme ne oseti i zato je potrebno da se kompletna količina krvi u organizmu obnovi i da se ni na koji način ne pokvari krvna slika.

"U Franuskoj, Engleskoj, Sjedinjenim Američkim Državama je taj odnos pola pola, odnosno odgovara odnosu u opštoj populaciji. Srbija je negde u sredini, jer ima zemalja gde je učešće žena u davanju krvi dva ili tri posto", naglašava dr Milica Jovičić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар