Antonijević: Predlog SNS-a korak napred, sada postoji nešto opipljivo

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo navodi za RTS da je dokument predstavlja korak napred i pokazuje mogućnost da se zakoni izmene.

"Mi smo u sredu dobili dokument koji je izradila vladajuća stranka SNS, do juče je prerađivan očigledno, dodato je još nekoliko mera, pošto nam je stalna konferencija gradova i opština takođe učestvovala na poslednjem sastanku i dala svoje preporuke koje su uključene, tako da smo juče dobili dokument koji je usaglašen u okviru vladajuće koalicije, što je pokazatelj da se dosta radilo u međuvremenu", objašnjava Antonijević.

Dodaje da su od SNS-a dobili dokument sa predlogom konkretnih mera, koji, između ostalog, govori šta se može učiniti za 30, a šta za 60 dana.

"Videćemo tokom vikenda, šta još može od mera koje su predložile CRTA, Cesid i Transparentnost da se uključi u ovaj dokument kako bi ga ojačali, ali govorimo i o zloupotrebi javnih resursa, jasnom označavanju kada nastupate kao predstavnik političke stranke a kada kao državni funkcione, stavljaju se obaveze poštovanja i zakona o Agenciji zakona protiv korupcije i nekih drugih koji su izuzetno značajni za izborni period…", objašnjava Antonijević.

Navodi da su data dva roka, šta može biti urađeno za 30 i 60 dana.

Dodaje i da je na sastanku bilo reči i o izveštavanju RTS-a i da će o tome takođe biti vođen dijalog, kako bi se obezbedio, kako kaže, nepristranije i ravnomernije izveštavanje javnog servisa.

Antonijević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo i da će Republičko javno tužilaštvo, kao i Državno veće tužilaca, imati aktivniju ulogu na izborima, zahvaljujući čemu će građani moći da se osećaju sigurnije kada daju svoj glas.

"Mislim da danas imamo dokument koji ipak govori o tome da smo mesec i po dana tokom leta potrošili na dolazak do konkretnih stvarii mera koje će se preduzeti. Optimizam mislim da treba sačekati i videti na koji način će se sve ovo primeniti i kako će zaista izgledati izbori i tek tada ćemo moći da kažemo da li je sve ovo proizvelo odlične efekte kao što se sada nadamo i da vidimo na koji način će sve političke stranke i politički subjekti reagovati. Ima konkretnih stvari od izmena zakona do onoga što je primena", zaključio je Antonijević. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike