Antologija Duška Radovića, od Zmaja do Ršuma

"Poezija za decu obraća se dečjoj svesti a ne deci. Pesnik mora biti mudar da bi deci imao šta da kaže. On otkriva deci da znaju i ono što ne znaju da znaju", objasnio je Duško Radović.

Stvarajući Antologiju, kaže da je prihvatio sve što u sebi ima neke poetske vrednosti te su se tako u njoj našli pesnici najrazličitijih shvatanja poezije, od Zmaja do Ršumovića, koji je zastupljen sa najviše pesama.

Pesnik Ljubivoje Ršumović kaže da je reč o svojevrnom Dušanovom zakoniku o tome kako treba pisati za decu.

"Duško Radović i sam se naravno mučio, sam sebe preispitivao i tako dalje dok nije došao do prave formule kako treba literarno razgovarati sa omladinom", kaže Ršumović.

Sam Radović, u predgovoru knjige rekao je, da je bio strog.

"Duškovi kriterijumi su u svima nama koji smo sarađivali sa njim ostali. Ja ne lažem, kad kažem da sve što napišem danas posle toliko godina od njegove smrti, prvo Duško Radović pročita – to je ostalo i mojim kolegama koji će eventualno praviti neku novu antologiju poezije za mlade ljude, za decu", rekao je Ršumović.

Duško Radović je pošao od pesama za najmlađe – jednostavnih, kratkih, naivnih, i po obliku i po sadržaju. Zatim je prateći razvoj dece, dodavao nešto ozbiljnije i zrelije stihove. Kaže, po njegovom mišljenju najbolje.

Napravio je preglednu i čitku Antologiju, za sve uzraste. Knjigu za sva vremena.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike