Antisemitski grafiti na Jevrejskom groblju u Beogradu

Kako se navodi, na osnovu nezvaničnih informacija koje poseduje opština, to je počinila grupa navijača koja pored iscrtane svastike ispisuje inicijale naziva svoje navijačke grupe – United Force.

"Veoma je zabrinjavajuće što se ovakvi incidenti dešavaju kada se u celom svetu obeležava Dan sećanja na milione nevinih žrtava stradalih u Holokaustu, u pogromima, strahotama i teroru, koji su nacisti sprovodili u Drugom svetskom ratu", navodi se u saopštenju.

Opština podseća da se nešto malo više od godinu dana ranije, dogodio incident u kom su nepoznate osobe bacanjem čekića i kamenica razbile stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu, nekoliko dana po obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se u svetu obeležava kao sećanje na pogrom Jevreja širom nacističke Nemačke.

"Učestalost ovakvih i sličnih incidenata upozorava nas da je antisemitizam u porastu. Veoma je važno da javnost bude upoznata sa ovim i da se mlađe generacije edukuju o Holokaustu, da se takav zločin nikada ne ponovi. Takođe je važno da mlađe generacije kao i celokupno društvo budu upoznati o stalno prisutnoj opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama", navodi Jevrejska opština u Beogradu. 

U međuvremenu antisemitski grafiti su prekrečeni, saznaje RTS.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike