Anonimna stručna pomoć uz aplikaciju „Uvek uz tebe“ može sprečiti samoubistvo

Statistika pokazuje da nas je sve više depresivnih, anksioznih, sa paničnim poremećajima, ali dobra vest je da iako su to faktori koji, pored narkomanije i genetskog nasleđa, mogu voditi ka suicidu, opada broj samoubistava.

"Porast broja suicida je, iako postoji opšti pad, primećen u grupi ljudi starijih od 65 godina, i to je ono što nas podseća da bez obzira na dobre opšte rezultate nikada ne sme da se prekine intenzivan rad u oblasti zaštite mentalnog zdravlja", navodi v. d. direktorka Psihijatrijske klinike"Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić.

Do suicida najčešće dolazi kada se mentalni poremećaji ne prepoznaju na vreme i ne leče.

"Svaka promena koja se tiče funkcionalnosti u kući, na poslu, u emocionalnim odnosima jeste dobar povod da se razgovara sa tom osobom i zašto da ne potraži stručnu pomoć koja je dostupna", ističe doktorka Stašević Karličić.

Za prevenciju nikada nije kasno, a zahvaljujući razgovoru sa stručnjacima mnogi životi su spaseni. Uz aplikacuju "Uvek uz tebe" komunikacija je pojednostavljena i kroz testove omogućena samoprocena.

"Kroz sadašnji aktuelan život mladi prolaze situacije anksioznosti i brojnih drugih psihijatrijskih poremećaja koji se nažalost češće javljaju nego što je to bilo nekad", kaže Luka Marošanin iz studentskog parlamenta Beogradskog univerziteta. 

Kroz aplikaciju je obezbeđen svakodnevni direktni kontakt sa lekarima i psiholozima, uz garantovanu anonimnost.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike