Analena Baerbok kandidatkinja Zelenih za nemačku kancelarku

Dok druge stranke vode unutarpolitičke bitke oko kandidata, Zeleni su pitanje kandidata koji će predvoditi stranku u predizbornoj trci rešili bez medijske halabuke.

Dvoje kandidata bilo je u trci za prvog čoveka Zelenih u izbornoj trci – Analena Baerbok i Robert Habek.

Kako je saopšteno na digitalnoj konferenciji za štampu, određeno je da Baerbokova bude kandidatkinja za kancelara.

"Oboje smo želeli, a na kraju to može biti samo jedan od nas", rekao je Habek, dodajući da će Baerbokova biti nosilac liste.

"Ona je borac, fokusirana, koja tačno zna šta želi i kako može uz veliku strast da zastupa program Zelenih. Ona će nas predvoditi u predizbornoj trci", dodao je Habek.

Odluka sada treba još da bude potvrđena na skupštini stranke, sredinom juna, ali je gotovo sigurno da će delegati glasati za nju.

Analena Baerbok se, nakon nominacije, u svom obraćanju fokusirala gotovo samo na zaštitu klime. "Zaštita klime je zadatak moje generacije", poručila je ona.

Inače, kod glasača Zelenih ona je daleko popularnija od Habeka. Naime, istraživanja javnog mnjenja su pokazala da bi 52 odsto Zelenih glasalo za nju, a svega 26 odsto bi podržalo Habeka kao nosioca liste.

U ranijim intervjuima rekla je da smatra da može obavljati dužnost kancelarke.

Baerbok je političarka bez iskustva u vlasti, ali ima iskustva u politici. Ona je najpre radila u parlamentu EU, da bi od 2013. postala poslanica u Bundestagu, a od 2018. je zamenica šefa stranke.

Zeleni, aktuelno, mogu da se nadaju mestu kancelara, jer vladajuća CDU/CSU pada u popularnosti, te bi zbog toga nova vlada mogla da bude koalicija koja ne može izbeći ovu stranku.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар