Ana Brnabić apelovala na roditelje da vakcinišu decu

Premijerka Srbije Ana Brnabić apelovala je danas na građane da slušaju lekare i da vakcinišu decu protiv malih boginja.

„Apsolutno sam zadovoljna time kako naši zdravstveni radnici reaguju u ovoj dosta teškoj situaciji“, rekla je Ana Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da je dobra vest što se broj dece vakcinisane MMR vakcinom povećava, a da je loša vest što je Srbija uopšte došla u ovu situaciju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da država mora da edukuje roditelje kako bi vakcinisali decu.

Šarčević je dodao da je predložio da se nevakcinisana dece ne vraćaju iz vrtića i predškolskih ustanova, već da se izvrši pritisak na roditelje da vakcinišu decu.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da je četvorogodišnje dete iz Vranjske Banje preminulo zbog komplikacija izazvanih malim boginjama. Dete nije bilo vakcinisano, a bolest je laboratorijski potvrđena.

U Srbiji i u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas od malih boginja obolelo je 2.896 osoba. Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 65 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Prvi smrtni slučaj od posledica malih boginja registrovan je u Srbiji posle 20 godina, 27. decembra 2017.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike