Amerikanci ljuti: Strane sile jedva dočekale nemire u SAD

Robert Obrajan je rekao da vidi mnoge tvitove Kineza "koji izražavaju neku vrstu utehe i zadovoljstva zbog dešavanja u američkim gradovima".

Smatra da će strane sile pokušati da iskoriste krizu kako bi produbili podele u SAD i nanele štetu američkoj demokratiji.

Naglasio je da SAD to neće dozvoliti.

"Želim da kažem našim protivnicima, bio to Zimbabve ili Kina, da je razlika između nas i njih u tome što je policajac koji je ubio Džordža Flojda pod istragom, što će biti procesuiran i što će imati pošteno suđenje", istakao je Obrajan.

Rekao je da je Amerikancima koji mirno protestuju dozvoljeno da traže odgovornost svoje vlade i da neće biti bačeni u zatvor zbog mirnih protesta.

Na pitanje da li je Rusija među zemljama koje žele da iskoriste nemire u SAD, Obrajan je rekao da bi to mogli biti i ruski aktivisti, ali je u fokusu njegovih napada ostala Kina.

"Videli smo kako portparol kineskog ministra spoljnih poslova provocira Stejt department. Dakle, to dolazi neskriveno, direktno iz vlade. To je ono na čemu ćemo držati pogled", rekao je Obrajan.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova objavio je na Tviteru fotografiju objave svoje koleginice iz Amerike u kojoj ona izražava zabrinutost zbog dešavanja u Hongkongu i napisao "Ne mogu da dišem".

Priliku da na Tviteru, na kreativan način, "pecne" Amerikance nije propustio ni ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif.

Masovne demonstracije u SAD su izbile pre šest dana u Mineapolisu, gde je Afroamerikanac Džordž Flojd 25. maja preminuo prilikom hapšenja, kada mu je jedan od policajaca nekoliko minuta koleno držao na vratu, dok je ležao na zemlji vezanih ruku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike