Amerika više ne kvalifikuje Kinu kao valutnog manipulatora

Amerika je zadovoljna što je Kina odlučila da jača vrednost juana i to od avgusta prošle godine, kada je trgovinski rat dve zemlje bio na vrhuncu.

Ministarstvo finansija je prethodno optuživalo Peking da namerno drži nisku vrednost svoje valute time stvarajući nefer trgovinske prednosti za Kinu. I predsednik SAD Donald Tramp je, nezadovoljan slabim napretkom u trgovinskim pregovorima, optuživao Kinu da je valutni manipulator.

"Kina je obećala da će se uzdržavati od devalvacije juana i da će promovisati transparetnost i odgovornost. Takođe je obećala da će nam davati informacije kada se bude menjao kurs juana. U tom kontekstu Ministarstvo finansija je odlučilo da Kinu više ne kvalifikuje valutnim manipulatorom", kaže Stiven Mnučin, američki ministar finansija.

Kina je odluku o odustajanju od devalvacije juana donela u okviru trgovinskog sporazuma sa Vašingtotom koji će ove nedelje potpisati potpredsednik vlade Liu He sa predsednikom Donaldom Trampom. I stručnjaci su uvereni u pozitivne efekte tog sporazuma.

"Preliminarni trgovinski sporazum Kine i SAD će dovesti do porasta uvoza iz Amerike, ali neće uticati na uvoz proizvoda iz drugih zemalja u Kinu", ističe Džou Dživu, direktor kineske carine.

Amerika je zvanično Kinu kvalifikovala kao valutnog manipulatora u avgustu prošle godine, kada su tenzije između dve zemlje u oblasti trgovine bile na vrhuncu. To nije bio slučaj još od 1994. godine.

Peking je sve vreme krivio uslove na tržištu za smanjivanje vrednosti juana, jer su investitori bili zabrinuti zbog eskalacije trgovinskog rata između dve najveće privrede na svetu. To je podržao u svom izveštaju i MMF tvrdeći da je vrednost juana određivana fer.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike