Američki teoretičar zavere Aleks Džons kažnjen sa 45 miliona dolara

Nil Heslin i Skarlet Luis, razvedeni roditelji ubijenog šestogodišnjeg Džesija Luisa svedočili su da su ih sledbenici Aleksa Džonsa godinama uznemiravali i slali im pretnje smrću.

Optuživali su ih, kako su navodili, da su lagali o pogibiji njihovog sina 14. decembra 2012. godine u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 dece i šestoro zaposlenih u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu.

Džons, istaknuta ličnost u američkim desničarskim krugovima i pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa, nazvao je masakr u Sendi Huku prevarom američke vlade u kojoj su učestvovali glumci, a, po njegovim rečima, trebalo je da posluži kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Roditelji su tražili kaznu u visini 145,9 miliona dolara i nadoknadu štete od 150 miliona dolara.

Nadoknada štete se dosuđuje kao kompenzacija za pretrpljenu bol oštećene strane, a kaznena odšteta se izriče zbog samog dela koje je počinio osuđeni.

"Tražimo od vas da pošaljete veoma, veoma jednostavnu poruku, a to je: zaustavite Aleksa Džonsa. Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži", istakao je u svom obraćanju poroti Vesli Tod Bol, advokat roditelja nastradalog dečaka, navodi Rojters.

Džons je pokušao da se distancira od teorija zavere tokom svog svedočenja na suđenju, izvinjavajući se roditeljima i priznajući da se masakr u Sendi Huku zaista dogodio.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike