Američka kompanija investira 202 miliona dolara u energetski sektor na KiM

Predviđeno je da će Kosovo i Metohija kroz ovaj projekat imati rezerve energije preko baterija velikog kapaciteta od 170 megavata. Baterije će omogućiti da se obezbede rezerve od oko 347 megavata na sat, prenose mediji u Prištini.

Sinoć potpisani sporazum reguliše izdvajanje 202 miliona dolara nepovratnih sredstava američke vlade a ostatak će obezbediti vlada u Prištini. Radi se o najvećoj međunarodnoj investiciji na KiM od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Energetski projekat predviđen sporazumom znači da se električna energija proizvedena u određeno vreme može akumulirati, tako da se može koristiti u toku dana kada je potrošnja struje najveća.

Tokom zimske sezone, kada se povećava potražnja za električnom energijom, potrošači troše i do 1.300 megavata dnevno, dok proizvodni kapacitet dve elektrane u Obiliću, Kosovo A i B, dostiže 800 megavata. Ostatak potražnje za energijom pokriva se uvozom.

Prema MCC-u, projekat očuvanja energije ima za cilj da podrži energetsku bezbednost, ali i da se na KiM  pređe na čistu energiju.

Ministarka ekonomije u Prištini Artane Rizvanolji izjavila je da će na Kosovu uštedeti najmanje 15 miliona evra godišnje od novog MCC Compact programa.

Na KiM struja se proizvodi u 90 odsto vađenjem uglja i lignita, dok se ostatak električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, kao što su hidroelektrane, vetroelektrane i solarni paneli.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike