Najbrže vesti u Srbiji

Ambasador Španije: Madrid i Beograd – prijatelji i saveznici

Na prijemu kojim je obeležen, 12. oktobar, Dan Kraljevine Španije, kome su prisustvovali ministri u Vladi Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, Migel Fuertes Suares je izrazio zahvalnost zvaničnicima Srbije zbog podrške koju su pružili Španiji.

"Ono što sada kažem je ono što osećaju i Španci i španska vlada. Hvala vam još jednom", rekao je Migel Fuertes Suares.

Dodao je da je Srbija prijatelj i saveznik Španije i izrazio uverenje da je i Španija bila saveznik i prijatelj Srbije.

"To kažem sa velikim poštovanjem i srdačnošću", rekao je ambasador Španije.

Podsetio je da je Španija stara više od 500 godina tokom kojih je, kako je rekao, bilo dobrih i loših trenutaka, dobijenih i izgubljenih bitaka, trenutaka padova i uspona.

"Ovih dana proživljavamo složene trenutke, ali kao jedna stara zemlja, uveren sam da ćemo prebroditi ove kompleksne probleme zahvaljujući odlukama koje će doneti Vlada i Parlament Španije kao i Ustavni sud i pravosudni organi. Uveren sam da će biti preduzete sve neophodne mere i u tom smislu veoma je značajno računati na podršku prijatelja", rekao je ambasador.

Španija, naglasio je, ima mnoge dobre prijatelje na koje računa da će joj pružiti podršku.

"Među tim prijateljima je jedan kojeg želim da istaknem, a to je Srbija", rekao je ambasador Španije što je dočekano aplauzom.

Na prijemu su intonirane himne Španije, Srbije i Evropske unije.

Prisutni su mogli da uživaju u španskom vinu, pršuti, siru…

Prijemu su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Mladen Šarčević, Zoran Đorđević, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke, Južne Koreje, Japana, Izraela, Italije, Argentine i brojni predstavnici diplomatskog kora, kulturnog i javnog života Srbije, kao i verskih zajednica.

Nacionalni dan Španije obeležava se u čast dolaska Kristofera Kolumba u Ameriku 1492. godine, a takođe se slavi i kao Dan španskih oružanih snaga.

Ove godine praznik se obeležava u jeku jedne od najvećih kriza sa kojima se zemlja suočava posle referenduma o nezavisnosti koji je sprovela njena bogata severoistočna pokrajina Katalonija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike