Ambasada Švajcarske predstavila program saradnje sa Srbijom za period od 2022. do 2025.

Rihard Koli, šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji rekao je da će se novi Program saradnje sa Srbijom za period do 2025. godine zasnivati na četiri ključna segmenta, a to su demokratsko upravljanje i civilno društvo, ekonomski razvoj i zapošljavanje, klimatske promene i održivi urbani razvoj, kao i migracije.

"Fokus će biti na promociji veće inkluzivnosti građana na lokalnom nivou, njihovog učešća u demokratskim procesima, kao i na podršci ka ispunjenju ciljeva Agende 2030", izjavio je Koli i dodao da će posebna podrška biti usmerena i na dualno obrazovanje, podršku malim i srednjim preduzećima i poboljšanju poslovne klime u Srbiji.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković istakla je da je ovaj događaj značajan iskorak u jačanju ekonomske saradnje dve prijateljske zemlje, kao i da je Švajcarska Konfederacija tokom poslednje decenije jedna od pet zemalja sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju.

Navela je i da je posebno značajno to što švajcarske kompanije u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika.

"Posebno bih naglasila da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, samo u prva dva meseca ove godine iz Srbije u Švajcarsku ostvaren izvoz vredan od 28,9 miliona evra, što predstavlja rast od 18,9 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. U istom periodu, uvoz iz Švajcarske uvećan je za 93,3 odsto i dostigao je iznos od 86,6 miliona evra", navela je Atanaskovićeva.

Prostor za dalje unapređenje saradnje Srbije sa Švajcarskom Konfederacijom, dodala je ministarka, pre svega, prepoznajemo kroz rast priliva švajcarskih investicija, posebno kroz grinfild projekte, ali i veći obim učešća u procesu privatizacije preduzeća iz portfolija Ministarstva privrede.

"Jedan od pokazatelja izvrsne saradnje dveju zemalja reprezentuje i potpisivanje Ugovora o donaciji nove Informacione platforme između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove zakazano za petak, 13. maj", zaključila je ministarka Atanaskovićeva.

Na zvaničnoj svečanosti kojom je ujedno istaknuto tri decenije dugo partnerstvo dve države, u ime Švajcarske konfederacije obratio se ambasador Švajcarske u Republici Srbiji Urs Šmid, dok je ispred Vlade Republike Srbije govorila ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Preko video poziva goste je pozdravila Ursula Renold, šefica odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike