Ambasada SAD: Sporazum o izručenju unaprediće brobu protiv međunarodnog kriminala

Foto: Pixabay

Ambasada Sjedinjenih američkih država (SAD) saopštila je danas da je Ugovor sa Srbijom o izručenju ažuriran u odnosu na ugovor iz 1901. i unapređen kako bi omogućio Srbiji i SAD bolju borbu protiv međunarodnog kriminala, uključujući i terorizam, različite oblike nasilnih zločina, trgovinu drogom, ljudima, sajber kriminal i pranje novca.

Iz Ambasade SAD u Beogradu su, za Radio slobodna Evropa, naveli i da ugovor dozvoljava odbijanje izručenja u slučajevima kada su krivična dela počinjena pre 1. januara 2005. godine, ukoliko nema dovoljno dokaza ili u slučaju da se prestup ne tretira kao zločin u obe zemlje.

„Ažurirani ugovor stvara formalni mehanizam, ovlašćujući i Srbiju i Sjedinjene Države da izruče begunce koji su u drugoj zemlji optuženi ili osuđeni za vršenje ozbiljnih zločina, kako bi im bilo suđeno ili da bi služili kaznu. Ažurirani ugovor navodi da nacionalnost nije osnov za odbijanje ekstradicije. Ažurirani ugovor takođe dozvoljava odbijanje izručenja u slučajevima kada su krivična dela počinjena pre 1. januara 2005. godine, ukoliko nema dovoljno dokaza ili u slučaju da se prestup ne tretira kao zločin u obe zemlje“, navode iz ambasade.

Ugovor je u američkom Senatu usvojen 26. jula 2018. godine, a poslanici Skupštine Srbije u četvrtak, 14.februara će glasati o njemu.Dokument koji su u avgusta 2016. godine potpisali ministarka pravde Nela Kuburović i američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, predviđa ekstradiciju državljana koji se terete za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora duža od godinu dana.

Sporazum je potpisan tokom posete bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu.

„Kao dugogodišnji partneri u sprovođenju zakona, američka vlada i Vlada Srbije su procenili da ugovor iz 1901. nije efikasan koliko moderni sporazumi u rešavanju najnovijih krivičnih pretnji. Ažurirani ugovor bi uspostavio moderne odnose po pitanju ekstradicije sa obe zemlje, što će nam omogućiti da se uključimo u bližu i produktivniju saradnju u sprovođenju zakona“, pojašnjavaju iz ambasade za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ugovor inače ne dozvoljava izručenje ukoliko se ono traži zbog političkog krivičnog dela. Prema članu 4. tog dokumenta, pod politička krivična dela ne spadaju: ubistvo, namerno ugrožavanje fizičkog integriteta, nanošenje teških telesnih povreda, teže krivično delo protiv polne slobode, zločinačko udruživanje, kao i krivična dela koja obuhvataju postavljanje, upotrebu ili posedovanje eksploziva

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike