„Alergija“ na glasove iz centralne Srbije

Srpskog člana Centralne izborne komisije Stevana Veselinovića, koji je ukazao na mogućnost manipulacije glasovima iz centralne Srbije, nekoliko sati zadržala je policija.

Veselinović je prema saznanjima pojedinih advokata pušten, ali nije poznato da li će prema njemu biti pokrenut dalji postupak.

Ono što znamo je da mu je oduzet telefon.

Veselinović je alarmirao zbog navodnog trovanja albanskih članova tima za brojanje glasova zapravo farsa i da sumnja u mogućnost manipulacije glasovima iz centralne Srbije.

Iz Srpske liste tvrde da su albanske političke partije, uz asistenticiju kosovske policije, CIK-a i ostalih kosovskih institucija započele krađu srpskih glasova "u korist Rašića, Petrovića, Rade Trajković, Jablanovića i ostalih", kako navode, "poslušnih Srba".

Veselinović je saopštio da se radi o 3.700 listića iz centralne Srbije.

O njima sada brine policija, a u Centralnoj izbornoj komisiji kažu da još nemaju odluku kako će postupiti dalje nakon prekida glasanja.

Od 26 članova tima za brojanje, devetoro je prabečno u klinički centar, sa prijavama mučnine, svraba na rukama i sa crvenilom oko očiju.

Dežurni lekari u Kliničkom centru u Prištini su saopštili da kod primljenih nema znakova trovanja, ali da su zabrinuti i u strahu. Lekari su konstatovali da je njihovo stanje stabilno, ali da ispituju šta se zapravo dogodilo.
Prekid brojanja glasova i sumnje u mogućnost manipulacije stavlja se u kontekst najave Aljbina Kurtija, vođe pokreta Samoopredelenje i kandidata za premijera, da neće predstavnike Srpske liste u svom kabinetu, već nekog od predstavnika Srba koji priznaju nezavisnost Kosova.
Kurti se pre podne u Prištinji sastao da predsednikom koalicije Sloboda Nenadom Rašićem, sa kojim je razgovarao o minulom izbornom procesu na Kosovu.

Rašićeva koalicija nije osvojila dovoljno glasova da bi imala nekog poslanika u budućem sazivu kosovske vlade. Deset mesta zagarantovanih za Srbe, prema preliminarnim podacima, osvojila je Srpska lista.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike