Aktivisti protiv Linglonga – različito viđenje uslova života vijetnamskih radnika u Zrenjaninu

Oko 500 radnika iz Vijetnama smešteno je u improvizovanom naselju u blizini gradilišta "Linglonga" u Zrenjaninu u prenatrpanim barakama i krajnje nehumanim uslovima, kako komentarišu novinari i aktivisti koji su imali prilike da vide uslove za smeštaj radnika.

Ivana Gordić Perc iz Vojvođansko istraživačko-analitičkog centra opusuje životne uslove u barakama kao "odvratne".

"Nema vode, širi se neprijatan miris. U nizu su kuhinja, toalet, kupatilo, koji su od zemlje podignuti 20, 30 centimetara. Kanalizacije nema, pa se ta voda sliva. Bilo bi me sramota da sam na mestu poslodavca", dodaje Gordić Percova.

Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma smatra da radnici iz Vijetnama žive u uslovima nedostojnih čoveka.

Nemaju obezbeđeno grejanje, nemaju dovoljno hrane. Smrzavaju se, higijenski uslovi su loši, navodi Rukecijeva.

Menadžment Linglonga: Mediji objavljuju neistine, radniici imaju osnovne životne uslove

Snimanje i razgovor sa radnicima ekipi RTS-a nisu dozvolili predstavnici kompanije "Linglong". Nisu hteli da se predstave, ali su imali komentar.

Iz menadžmenta "Linglonga" tvrda da sve što je dosad objavljivano u medijima je neistina. Svim zaposlenima su obezbeđeni osnovni uslovi za život. Imaju aparate za vodu, električne grejalice, obezbeđeni su im odeća i obuća. Ovo ni slučajno nije izdrabljavanje radnika, poručuju iz "Linglonga". 

Po rečima aktivista koji su razgovarali sa radnicima uposleni su u smenama od po devet sati, 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, nisu isplaćeni za ceo taj mesec.

Poslodavac radnicima od plate odbija troškove za čizme, rukavice, radno odelo i opremu za rad. Pasoši su im do pre dva dana bili oduzeti, ali oni ni sada nemaju primerak boravišne i radne dozvole.

U Srbiju su došli tokom marta, aprila i maja preko agencije iz Vijetnama, koje su za prevoz, pribavljanje vize i smeštaja unapred potraživale od radnika dve do četiri hiljade američkih dolara.

Dušan Kokot iz Udruženje Građanski preokret pita se kao je to moguće da se tako nešto dešava u Evropi u 21. veku. "Kako je moguće da kompanija koja vodi projekat od nacionalnog značaja ima pravo i mogućnost da suspenduje sve zakone Republike Srbije? Potpuno je jasno da su u ovom slučaju sva prava pogažena", kaže Kokot.

Usled loših uslova života i rada radnici su dva puta štrajkovali, jednom zbog nedostatka hrane, a drugi put zbog neisplaćenih zarada. Prethodnih dana predstavnici nevladinog sektora su prikupljali pomoć koja je danas uručena ugroženim radnicima iz Vijetnama.

Ministarstvo: Gradilište "Linglonga" najkontrolisanije u srednjem Banatu

U međuvremenu, povodom prijave za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, koju je podnela ASTRA, oglasilo se i nadležno ministarstvo, ističući da je gradilište "Linglonga" najkontrolisanije u srednjem Banatu.

U saopštenju se navodi da je danas obavljen vanredni inspekcijski nadzor nadležnih službi i organa, pre svega u saradnji sa Kancelarijom za koordinaciju aktivnosti za borbu protiv trgovine ljudima pri MUP-u Srbije.

Odsek za strance zrenjaninske policijske uprave navodi da su tu angažovana 402 Vijetnamca – 367 sa vizom, a 35 sa zakonitim legalnim boravkom.

Ministarstvo rada naglašava da je gradilište investitora "Linglonga" najkontrolisanije u srednjem Banatu, kada je reč o bezbednosti na radu, zdravlju zaposlenih i radnim odnosima.

Ističe se da su u prethodnih godinu dana doneta dva rešenja o uklanjanju nepravilnosti, odnosno pokretanju prekršajnog postupka.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар