Akcija jedan na pet za bolji život u svrljiškim selima

Do svojih njiva i crkve žitelji Niševca do nedavno su stizali uz mnogo muka, kroz blato, ili prašinu. Danas imaju nov put, pa prave i planove da lepote svoga kraja učine dostupnim turistima.

"Naš je cilj da pboljšamo uslove života, jer je put bio u katastrofalnom stanju", kaže jedan meštanin.

Žitelji Niševca su kod opštine konkurisali za sredstva za izgradnju preko potrebnog puta tek kada su sami sakupili odredjeni iznos.

Svaki dinar koji žitelji svrljiških sela izdvoje za izgradnju ili obnovu objekata koji su im najpotrebniji, vredi šestostruko, jer na svaki njihov dinar opština dodaje još 5. Na taj način izgrađeni su putevi, igrališta, vodovodi, obnovljeni objekti, i uopšte sve što život na selu čini kvalitetnijim.

Ovu akciiju opština Svrljig je, prva u Srbiji, počela pre nekoliko godina, izdvajajući najpre dvostruki iznos u odnosu na onaj koji sakupe sami meštani, da bi ove godine taj odnos stigao do 1:5.

"Ove godine izidvojeno je 25 miliona dinara za projekte u okviru akcije 1 na 5. Projekat je do sada srproveden u gotovo svim mesnim zajednicama, a ove godine u 18 mesnih zajednica", kaže Tatjana Lazarević iz opštine Svrljig.

Tokom prethodnih godina svako od 38 svrljiških sela obnovilo je ili izgradilo potrebne objekte kroz ovaj program. Neka sela se sa novim idejama i sakupljenim sredstvima javljaju gotovo svake godine.

"Tu gde je bila stara crkva, na tim temeljima smo izgradili novu. Kasnije smo napravili zvonik, zatim dva i po km puta u selu", navodi Milovan Jovanović iz Beloinja.

"Pre deset godina rekonstruisali smo vodovod i asfaltirali nekoliko km puta. Nismo mogli sami da sakupimo toliki novac i ova akcija dobro nam dođe", kaže Nenad Randjelović iz Niševca.

Tako u svrljilškim selima već prave planove da sledeće godine u okviru ove akcije konkuripu za školska igrališta, nove km puteva i vodovvodne mreže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike