ajlepše iz umetnosti sublimiraju u jedan mozaik

"Biće to zid jedne generacije u mozaiku od raznobojnih pločica, ali i svih lepih osećanja koja nas vezuju za ovu školu, i pored godine kovida", kažu maturanti Škole primenjenih umetnosti koji će svojim radovima ukrasiti zid dug 30 metara. Šabac će tako, po uzoru na Berselonu imati svoj Gaudijev park od šarenih mozaika.

Ana Panić, učenica 4.razreda Škole primenjenih umetnosti, objašnjava  "S obzirom na to da smo maturanti, hteli smo da ostavimo neki trag za sobom. Inspiracija su nam bili mnogi umetnici kao što su Van Gog, Frida Kalo, Gaudi, ima dosta floralnih motiva, ima dosta apstrakcije, uglavnom, sve je jako šareno."

Za zahtevan poduhvat prvo su uradili skice, zatim uklapaju polupane keramičke pločice, lepe gazu da bi mozaike lakše postavili na zid.

Nikola Babić, učenik 4.razerda Škole primenjenih umetnosti, kaže: "Mi ovo radimo od septembra i trebalo bi da se postavi na proleće, kad bude malo lepše vreme, radimo obično u paru, pošto je mnogo teško i drugarica i ja smo osmislili da radimo deo slike,  reprodukcije Fride Kalo, njene oči i obrve, pošto je ona po tome prepoznatljiva."

Dosadašnje generacije uređivale su kabinete, oslikavale hodnike škole i pripremale izložbe, ali ovaj poduhvat je, kažu nastavnici, poseban.

Mina Stupar, umetnički rukovodilac u Školi primenjenih umetnosti Šabac, objašnjava: "Ideju je pokrenuo četvrti razred obrazovnog profila konzervator kulturnih dobara, ali usput im se priključio i obrazovni profil aranžer. Pored Gaudija našli su inspiraciju i u delima Van Goga, Matisa i ostalih ekspresionista ali i umetnika moderne umetnosti 20. veka."

Uz veliki mozaik, mladi umetnici uveliko pripremaju i tradicionalnu izložbu fotografija koju će ovoga puta premijerno videti beogradska publika u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар