Agovići preko noći ostali bez krova nad glavom, sada dobijaju novi dom

Ono što su decenijama stvarali Faik i njegova supruga Muamera požar je uništio za nekoliko minuta. Vatra je pretila da zahvati i susedne kuće.

"Strašno je bilo, deca kukaju, plaču. Požar izbio, mi trčimo da gasimo vatru. Ne možeš da ugasiš. Meni tu kuća, pa kuća gore, pa struja. Hvala bogu na vreme su vatrogasci došli, ugasili su", kaže Mehmed Šabović, prvi komšija.

Agovići su preko noći postali beskućnici. Spas je došao zahvaljujući humanosti njihovih sugrađana.

"Kao što vidite kuća je neupotrebljiva. Trenutno smo smešteni kod rođaka. Da nije bilo dobrih ljudi mi ne bismo imali gde da se vratimo da živimo", ističe Muamera Agović.

Kuća u kojoj je živela porodica Agović izgrađena je pre skoro osam decenija od tzv. čatme – odnosno letava koje su između popunjene ilovačom ili nekom drugom smesom.

"Nisam verovao dok me ovo nije desilo, nisam verovao da ima toliko dobrih ljudi. Hvala svima", poručuje kroz suze Faik Agović.

Ovu akciju pomoći, kao i mnogo drugih tokom pandemije, pokrenuo je humanista Kasim Zoranić, posredstvom Votsap grupe koja okuplja više od 200 donatora.

"U pola sata javilo mi se najmanje desetak firmi što iz Pazara, što iz Evrope da doniraju i odmah u pola sata ja sam imao sliku da već imam više 70, 80 odsto prikupljenih sredstava. Već sutra dolaze buldožeri, ruše celu kuću, dovode je u stanje ravnice i odmah za dva, tri dana kreću majstori tamo", navodi Kasim Zoranić, predsednik Humanitarnog društva "Sevap" u Novom Pazaru.

Tim arhitekata izradio je plan za novu kuću. Vrednost radova je oko 50.000 evra.

"Odradili smo prizemni objekat, otprilike bruto površine 100 kvadrata, objekat stambeni u kome će biti smeštene tri spavaće sobe, jedno kupatilo, dnevni boravak, kuhinja i terasa. Znači iznad tog prizemlja će biti armirana betonska ploča tako da porodica može u narednom periodu da radi i neke dogradnje", objašnjava Suat Ljajić, glavni urbanista grada Novog Pazara.

Planirano je da kuća bude useljiva do sredine leta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike