Abdiđiku: Mini Šengen kojeg promoviše Rama protiv postojanja Kosova kao države

Foto: Beta / Boris Grdanoski

Bivši i novo izabrani poslanik Demokratskog saveza Kosova(DSK) Ljumir Abdiđiku je izjavio da je ideja o mini Šengenu koju promoviše albanski premijer Edi Rama uperena protiv postojanja Kosova kao nezavisne i suverene države.

U odgovoru na kritike lidera DSK Isa Mustafe, Rama je danas tokom konferencije za medije u Ohridu rekao da nikada nije živeo u Jugoslaviji i da ta ideja nema nikakve veze sa stvaranje neke nove Jugoslavije sa Albanijom, ali bez Slovenije i Hrvatske.

„Edi Rama nije živeo u Jugoslaviji, ali smo svi mi u njoj živeli. Tako da je dobro da prestane jer to ne shvata niti zna. Zbog naivnosti ili apetita za protagonizam, to je malo važno, on i dalje potkopava subjektivnost Kosova u bilo kojoj od njegovih regionalnih inicijativa“, rekao je Abdiđiku.

On je nabrojao neke od situacija u kojima je Rama ostavljao po strani interese Kosova.

„Kada je sa prijateljem Aleksandrom Vučićem potpisao sporazume o autoputu Niš-Drač, obojica su potpuno zaobišli Kosovo. Kao da ovaj auto put ne prolazi kroz Kosovo. Ima i drugih primera. I sada ponovo obojica smišljaju aranžmane za stvaranje mini Jugoslavije opet, ali ne slučajno, bez uzimanja u obzir mišljenja Kosova kao države u ovoj inicijativi“, kazao je Abdiđiku.

Podvlači da svaki naivni učesnik te inicijative mora shvatiti da je ne-učešće Kosova u bilo kojoj inicijativi upravo ono što Srbija želi i tvrdi već dugo.

„Za njih (Srbiju) mi možda ne postojimo, ali za Albaniju definitivno moramo biti misao i odluka. Odnosi Albanije i Srbije prevazilaze Kosovo. Balkanska carinska unija i nova mini-Jugoslavija mrtvi su pre rođenja“ kazao je Abdiđiku.

Abdiđiku je treći poslanik iz redova DSK po broju dobijenih glasova na prevremenim parlamentarnim izborima od 6. oktobra ove godine.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike