Abazović: U MUP Crne Gore otkrivena pronevera od više od milion evra

"Borba protiv korupcije i kriminala ostaje prioritet ove Vlade. Došli smo do prvog većeg slučaja, a mislim da, nažalost, neće biti jedini. Otkrivena je pronevjera više od milion eura u MUP-u. Radi se o sredstvima EU, direktne budžetske podrške kroz Šengenski akcioni plan", saopštio je Abazović.

On je naveo da oprema koja je kupljenja za taj novac ne radi više od godinu dana.

"Što je direktno u vezi sa stanjem na graničnim pojasevima i MUP je preuzeo sve aktivnosti na sebe da, nakon što je otkrivena ova zloupotreba, u potpunosti zaštiti granični pojas i samim tim bezbjednost gađana Crne Gore. Možete da zamislite, nemamo evidentne dokaze, kolika je bila mogućnost da se u prethodnom periodu, dok oprema nije radila, moglo dešavati šverca koji niko nije mogao da isprati", istakao je Abazović.

Kako je kazao, ovo je "jako ružno prema" evropskim partnerima koji planiraju da u narednom periodu daju direktnu budžetsku podršku od 20 miliona evra.

"Ukoliko tužilaštvo ne nastavi da ćuti, neodgovorni ljudi biće procesuirani, dokazaće evidentnu zloupotrebu službenog položaja, i samim tim moraćemo ljude da pozovemo na odgovornost. Možemo da pretpostavimo ko je involviran, ali to je stvar istrage i državnih organa", rekao je Abazović.

Takođe je kazao da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP imao u prethodnom periodu.

"To je sasvim logično nakon ovakve, rekao bih blamaže, u očima naših evropskih partnera i domaće javnosti. Moguće je da je u drugim tenderskim aktivnostima bilo zloupotrebe", kazao je potpredsednik Vlade.

Poručio je da žele da stanu na kraj svakom mogućem javašluku.

"UkolIko neko misli da ako je stavio oznaku tajnosti, ili ANB koji nisu mogli da sugerišu da ne rade kamere na graničnim prelazima, onda je Crna Gora u ozbiljnom problemu", ocenio je Abazović.

Oprema nije radila, menjali nalepnice proizvođača

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević je saopštio da kupljena oprema nije radila.

"Nabavljena je mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od one koja je naplaćena, a firma koja je dobila tender, kako se sumnja, uklonila je naljepnice sa opreme koja je nabavljena i zalijepila naljepnice renormiranih firmi", naveo je Milošević, uz ocjenu da je to skandal bez presedana.

Kazao je da su utvrdili da je tender namešten, te da je tendecnija bila da posao dobije jedna beogradska firma.

"Sva procedura je odrađena mimo zakona. Tako je, u jednom slučaju, rok za tendersku dokumentaciju bio 20 dana, iako je za izvozne dozvole za opremu koja treba da se nabavi potrebno je 60 dana. Firma kja je dobila tender je unaprijed znala da će biti raspisan tender i očogledno da je sve bilo unaprijed planirano", saopštio je Milošević.

On je kazao da da je Sektor granične policije tražio od MUP-a da se poništi tender jer su smatrali da ova oprema ne odgovara njihovim potrebama i to nije urađeno.

"MUP je 180 dana krio dokumentaciju od Komisije koja je formirana kako se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i kako ne bi mogli naplatiti štetu. Oprema ne radi više od godinu i po dana, radila je samo dva dana kada je trebalo da se prikaže kako je sve urađeno“, kazao je Milošević. 

Nuđen mito članu bivše komisije

Uprava policije je, kako je rekao, radila na ovom slučaju po drugom osnovu i kazao je da su utvrđena određena krivična dela, a da je Višem tužilaštvu prosleđen predmet, koje nije reagovalo. 

"U ovom slučaju, je nuđen mito članu nadzorne komisije koju je formirao (bivši ministar Mevludin) Nuhodžić, jer taj član nije htio da potpiše izvještaje, jer je utvrdio nepravilnosti", naveo je Milošević.

On je naveo da je mito dao vlasnik kompanije koja je dobila posao na tenderu.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da se jasno iz papira može videti ko je odgovoran,  i da bivši ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ima funkcionalnu odogvornost Nuhodžić.

"Da li ima neku drugu, ne znam", rekao je Abazović.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар