Abazović: Temeljni ugovor bi mogao biti potpisan u avgustu

Komenatrišući izjavu mitropolita Joanikija da nisu prihvatljive izmene ugovora sa SPC, Abazović je naveo da se Vlada Crne Gore odlučila za inkluzivan pristup u procesu potpisivanja Temeljnog ugovora.

"Postavljam pitanje da li je koja NVO i koji pravni ekspert se uključio ili znao da se potpisuje ugovor sa Katoličkom crkvom ili Islamskom zajednicom", pitao je premijer i dodaje da bez obzira na to sve sugestije su dobrodošle.

Komisija koja bi se bavila tim aktom, kako navodi, nije profunkcionisala jer su tri člana koje je predložio predsednik Crne Gore odbila da učestvuju u radu.

Abazović je kazao novinarima i da u tom slučaju princip švedskog stola ne može da funkcioniše. Ponovio je i da misli da temeljni ugovor nije toliko važno pitanje.

Naveo je da su već dobili pisane komentare na Temeljni ugovor Akcije za ljudska prava, a da imaju najave da će to učiniti i neki drugi članovi komisije.

"Moram da budem iskren, ja nikakve novitete nisam čuo", kazao je Abazović, komenatrišući sugestije na nacrt Temeljnog ugovora, koje su do sad stigle.

Na pitanje kada će Temeljni ugovor biti potpisan kaže:

"Mislim da nakon što se taj proces zatvori, proces da svi još jednom dostave mišljenja, ako žele možemo očekivati da to bude početkom avgusta ili možda, sredinom ili krajem avgusta. Te detalje nismo dogovorili, ali to je proces koji smo doveli do kraja", kazao je Abazović.

Ne stoji, kaže, priča da Temeljni ugovor nije u skladu sa Ustavom, ali kako dodaje uvek ostaje mogućnost da se to na sudu proveri.

"Ali u dobrom duhu nemam ništa protiv da još neko da svoje mišljenje na Temeljni ugovor, ali volio bih da to sad neko uradi na inovativan način, da nas upozori na nešto što do sad nismo čuli. Jer ako se ovako budemo vrteli u krug, šta hoću da kažem 100 pravnika 100 mišljenja, kao za svaki akt", kazao je crnogorski premijer i dodao da nije za tenzije i da imamo mnogo važnijih tema.

"Nadam se da će se to vrlo brzo završiti u jednoj relaksiranoj atmosferi", ističe Abazović.

Komentarišući jučerašnje izlaganje mitropolita Joanikija o gradnji kapele na Lovćenu, Abazović je rekao svi treba da radimo na afirmisanju dobronamernih poruka, te da se suprotstavlja svemu što to nije.

Suprotstavlja se svim porukama koje su govor mržnje i kritičan je, navodi, prema svim takvim porukama bez obzira od koga dolaze.

"Kritičan sam prema svim porukama koje nisu na fonu pomirnje stvaranja i jačanja građanskog društva", naveo je crnogorski premijer.

Komentarišući najave SDP da će, ako se potpiše Temeljni ugovor, izglasati nepoverenje Vladi, Abazović poručuje da to nije nikakav problem.

"Neka ne čekaju Temeljni ugovor niti Komisiju, neka odmah preduzmu ono što trebe. Oni se i ponašaju kao da nisu deo tima, nama to ne smeta, ali to je to, a onda bi bilo logično da ne kandiduju svoje ljude za javnu administraciju jer je to malo licemerno", poručio je crnogorski premijer.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike