Abazović: Nije nemoguće da ćemo imati novog premijera

Istakao je da su postojala dva scenarija do ponoći između subote i nedelje.

"Prvi je podrazumevao da 300-400 ljudi, među kojima i štićene ličnosti da budu u Cetinjskom manastiru i scenario broj dva da im policija kaže da nema uslova za to. Ja sam zastupao da se ustoličenje održi, ali ne po svaku cenu", kazao je Abazović za TV Vijesti.

Dodao je da je "bilo pretnji" da će crkva opet pokrenuti litije u znak protesta ukoliko im se ne omogući pravo na ustoličenje.

"Lako je sa Fejsbuka praviti se general. Da smo imali mrtvog patrijarha, da smo brojali ranjene, pitali bi me je li bila ispravna odluka ovakva ili onakva. Zato ja stajem iza odluke ministra MUP-a. Ministar unutrašnjih poslova na osnovu procene Agencije za nacionalnu bezbednost i Uprave policije nije želeo ljude da dovodi u rizik i zbog toga ne treba da snosi odgovornost", dodao je Abazović.

"Nije nemoguće da nećemo imati novog ministra MUP-a, ali nije nemoguće i da ćemo imati novog premijera. Ja ću nakon toga oboriti Vladu, prestaću da dajem podršku Vladi ukoliko smatram da čine nešto što je nepravedno", poručio je Abazović.

Kaže da je obećao građanima da mafija više neće vladati državom, kao i da su sve grupacije mafije napadnute.

"Sve stvari koje su se dešavale, za koje sam mislio da su pravedne i iza kojih stojim, kao i za dešavanja na Cetinju, za sve što mislim da je pravda ću stati iza toga, bez obzira na bilo koju cenu. Iza stvari koje su nepravedne neću stati. Ali ovo je sada počelo da bude indikativno, ako neko misli da policijom Crne Gore treba upravljati iz Beograda – to se neće desiti. Ne preko mojih leđa", rekao je, između ostalog, Abazović.

Potpredsednik Vlade je rekao da je prvobitni zahtev crkve bio da će tokom ustoličenja na Cetinju biti svenarodni sabor, ali je nakon više razgovora i objašnjavanja ukupne klime, Mitropolija cnogorsko-primorska prihvatila korekciju.

"Došli smo u situaciju da 300, 400 ljudi u konvoju odvedemo na Cetinje i omogućimo da se bezbedno vrate. Stvari su se zakomplikovale jer je Cetinje zabarakadirano 4. septembra", naglasio je Abazović.

Ukazao je da su demokrate sprečile da se formira Tužilački savet i da snose deo odgovornosti, navodeći da su znali da će ustoličenje, potencijalno kritičan događaj, biti 5. septembra.

Vicepremijer je odgovarajući na pitanje novinara TV Vijesti zašto je policija dozvolila podizanje barikada rekao da se policija odlučila da veće snage koncentrišu oko Cetinjskog manastira.

"Taktički je zauzela posed u petak u jutarnjim časovima. Već su se u subotu ujutru desili prvi incidenti. Sa ovog aspekta to je bila dobra procena", navodi Abazović.

Abazović je naveo da se protiv 68 osoba vode postupci zbog aktivnog pružanja otpora i dešavanja na barikadama.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар